roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Nieuw clubgebouw RV Ossa op dijkniveau

Goed nieuws voor RV Ossa: na drie jaar wachten ontving de vereniging op 17 oktober 2023 groen licht van de gemeente om aan de slag te gaan met de bouw van hun langverwachte clubgebouw op dijkniveau. De gemeente heeft een visie ontwikkeld voor de locatie waar OSSA haar roeiaccommodatie heeft: de Westdijk, de dijk tussen de nieuwe gemeente Dijk en Waard (voormalig Heerhugowaard en Langedijk). Er is een haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor een multifunctionele sportaccommodatie, evenals onderzoek naar bouwmogelijkheden aan de tegenoverliggende zijde van het botenplein.

Oprichting, groei en herstel na brand

Roeivereniging OSSA, opgericht op 29 januari 1974, groeide gestaag gedurende bijna 50 jaar naar circa 100 leden in 1998. Plannen voor een nieuwe accommodatie op dijkniveau ontstonden al vroeg, ter vervanging van de bestaande faciliteiten die in 2003 door een brand verloren gingen. Na de brand werd snel een tijdelijke botenloods opgezet en een deels nieuwe vloot aangeschaft. Ondanks een afgekeurd architectonisch ontwerp in 2005 vonden ze in 2006 tweedehands bouwunits die werden omgevormd tot een functionele tijdelijke sociëteit op polderniveau.

Het nieuwe clubgebouw naast het bestaande botenplein. De bestaande botenloods staat er schuin achter. De accommodatie is geschikt voor groei tot 175 leden.

Eerste stappen naar dijkniveau

In 2012 opende OSSA een botenloods op dijkniveau, later zelf aangepast door leden voor een krachthonk en werkplaats. Na sparen begon de nieuwbouwcommissie plannen te maken voor een clubgebouw op dijkhoogte, wat in 2018 werd voorgelegd aan de gemeente. Op verzoek van de gemeente werd het indienen van de omgevingsvergunning uitgesteld voor het ontwikkelen van een gebiedsvisie. Dit leidde tot drie uitdagende jaren, waarbij de gemeente uiteindelijk enkele eisen stelde die de bouwkosten verhoogden. Dankzij steun van de gemeente en sponsoren kan de langverwachte nieuwbouw in 2024 gerealiseerd worden, tijdens het 50-jarig jubileum van OSSA.

Met de nieuwbouw op dijkniveau, gerealiseerd in het jubileumjaar, viert OSSA een mijlpaal in hun geschiedenis

Toekomstige ontwikkelingen

Onder het bestaande botenplein zal een nieuwe fitness- en fysioruimte gebouwd worden door Thom van Straten Sport, in samenwerking met OSSA. De gemeente heeft deze locatie toegewezen als enige mogelijkheid voor Thom’s bouwplannen, wat meer afstemming en juridische formaliteiten met zich meebrengt. De langdurige samenwerking met Thom van Straten Sport en andere sportverenigingen, zoals de kanovereniging, resulteert in gezamenlijke evenementen en blijvende sportieve partnerships.

Buiten het feit dat de huidige accommodatie niet meer voldoet, omdat deze niet goed geïsoleerd is, wordt er uitgekeken naar het feit dat de kantine straks goed zichtbaar is vanaf het water. Zo is er meer contact met de mensen die aan het roeien zijn.

Nieuwbouw clubgebouw met bestaande botenloods, botenplein met daaronder de sportschool van TvS, verbindingsbrug en vlot. Tussen OSSA en de bomen heeft Kanowaard haar botenopslag en kantine.

De KNRB hoopt dat het succesverhaal van OSSA andere verenigingen zal inspireren om soortgelijke initiatieven te ondernemen, waarbij partnerschappen, gemeenschapsbetrokkenheid en ambitie hand in hand gaan om de roeisport te versterken en te laten groeien.