Graag herinneren we iedereen aan de afspraken over de omgangsregels tijdens de roeiers- en stuurliedenweging. Deze regels zijn opgesteld om een veilige omgeving voor iedereen te waarborgen.
De weegruimte is bedoeld om te wegen en niet als kleedkamer. In de weegruimte is dus geen naakt te zien.
Roeiers worden twee tot één uur voor de eerste race van hun veld gewogen in minimaal/maximaal een roeitenue, oftewel: het tenue is echt volledig aan. Dit tenue hoeft dus niet het verenigingstenue te zijn als roeiers maar een vorm van roeitenue aan hebben. Het is dus niet de bedoeling dat roeipakjes worden doorgegeven.
Een roei(st)er mag individueel 72,5/59,0 kilogram wegen, een ploeg niet meer dan gemiddeld 70,0 respectievelijk 57,0 kg. Bij ploegen zal de jury het gewogen verschil tot aan het benodigde ploeggemidddelde hoorbaar voor de ploeg uitspreken, zodat de ploeg de berekening kan controleren. Bij skiffeurs zal de jury alleen aangeven of het gewicht voldoende is of niet.
Stuurlieden worden twee tot één uur voor hun eerste race van de dag gewogen, gekleed in een roeitenue. Dit tenue hoeft dus niet het verenigingstenue te zijn en mag de goedgekeurde lange broek bevatten. Een roeitenue is minimaal een roeipakje of een t-shirt met een korte roeilegging en kan eventueel een lange goedgekeurde broek bevatten. Stuurlieden moeten minimaal 55,0 kilogram wegen, al dan niet met behulp van maximaal 15,0 kilogram ballast.
Stuurlieden mogen apart van hun ploeg inwegen. Als ook de ploeg van de stuur moet worden ingewogen mag de stuur zelf een keuze maken of hij/zij met de ploeg of apart wil inwegen. Bij stuurlieden zal de jury alleen aangeven of het gewogen gewicht (al dan niet met ballast) voldoende is of niet. Het gewicht van de stuur wordt niet geroepen en is ook voor anderen niet opvraagbaar.