roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Resultaten van de enquête diversiteit en inclusie

Vorige zomer is er een enquête uitgezet in de roeiwereld met als doel de diversiteit en inclusie (of het gebrek hieraan) in de roeiwereld in kaart te brengen. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om alle resultaten van het onderzoek zorgvuldig en volledig uit te werken en te presenteren, met dit onderzoeksrapport als resultaat.

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat de diversiteit binnen de roeigemeenschap op bepaalde kenmerken laag is. Zo trekt de sport veel personen aan uit eenzelfde leefmilieu, waardoor er een homogene groep ontstaat op basis van afkomst, geloof, inkomen, opleidingsniveau en fysieke of geestelijke beperkingen. Uit de resultaten kan worden geconcludeerd dat, ondanks dat de mate van inclusie door de meerderheid een voldoende wordt gegeven, er vormen zijn van uitsluiting binnen de roeisport. Minderheidsgroepen krijgen binnen de sport structureel meer te maken met vooroordelen en/of negatieve grappen en zij voelen zich vaker op basis van een bepaalde eigenschap geen onderdeel van de roeipopulatie.

Veel van de resultaten uit het onderzoek kwamen helaas niet als een verrassing voor de commissie diversiteit en inclusie: ”De beschreven situaties komen ons maar al te bekend voor; geroepen woorden, gezongen liederen en vooroordelen waar mensen mee te maken hebben, ze lijken ‘onderdeel’ van de sport. Desalniettemin waren de ervaringen vaak schokkend en vervelend om te lezen. Gelukkig zaten er ook veel mooie antwoorden tussen, van personen die zich thuis en gesteund voelen op hun verenigingen en binnen de roeisport.” De commissie hoopt dat dit rapport aanzet tot nadenken en een eerste stap is voor het vergroten van onze kennis en ons bewustzijn over diversiteit en inclusie, wat dit kan betekenen voor elkaar en voor de sport.

Zie in de afbeeldingen hieronder enkele resultaten en bekijk vooral het volledige rapport via onderstaande knop (binnenkort ook in het engels beschikbaar).

Veilig topsportklimaat

De recente informatie die vanuit de KNRB naar buiten is gekomen over het ontbreken van een veilig topsportklimaat voor iedereen, onderstreept voor ons extra het belang om ons hard te maken voor meer kennis en bewustzijn, een structureel beleid, maar bovenal het opstarten van een open gesprek over wat wij verstaan onder een veilige en inclusieve sport voor iedereen. Zonder diversiteit is er geen nieuwe en inclusieve visie mogelijk op een gezond en veilig sportklimaat. Zonder inclusie is er geen veilige en fijne sport voor iedereen.

Zonder diversiteit is er geen nieuwe en inclusieve visie mogelijk op een gezond en veilig sportklimaat en zonder inclusie is er geen veilige en fijne sport voor iedereen.

Om diversiteit en inclusie binnen de sport te verbeteren zullen er veranderingen in gang gezet en gedragen moeten worden door alle lagen in de sport. We hopen dit samen te kunnen doen. Wil je meepraten, heb je ideeen, zoek je hulp of wil je je verhaal delen? Neem dan contact op met de Commissie Diversiteit en Inclusie.