Coastal roeien

Coastal roeien is de nieuwe roeivariant in Nederland. Het wordt gedefinieerd als het roeien in glad roeimateriaal op zee, op meren en grote rivieren. Coastal roeien is anders dan het roeien op vlak water. Door de ruige condities van wind, golven en stroming zorgt het coastal roeien altijd voor spektakel. In Nederland wordt er geroeid in speciale coastal boten, Yole de mers. Inmiddels wordt het coastal roeien zowel recreatief als op wedstrijdniveau beoefend. Inmiddels heeft coastal roeien zich ontwikkeld tot een serieuze wedstrijdsport, die hoog op de prioriteitenlijst van de internationale roeifederatie/World Rowing.

Coastal Races

De KNRB is in 2018 gestart met een klassement coastal roeien. Tussen mei en oktober 2018 werden er verschillende coastal races gevaren bij diverse omstandigheden. De coastal races gedragen zich als zeilwedstrijden voor roeiboten. Maximaal twintig boten liggen in slaglinie gereed om op signaal van het startschip door de startlijn te gaan. Ze hebben dan minimaal één kilometer om bij elkaar weg te lopen, teneinde de eerste boei zo gunstig mogelijk te naderen en ronden. Daarna volgen op de overige kilometers – vier tot zes in totaal – nog zes boeien voordat men de finish in zicht krijgt.

In 2017 deden er voor het eerst Nederlandse verenigingsteams mee aan het WK Coastal Roeien. In 2018 won Nederland goud tijdens het WK coastal roeien in de C-H2x, C-Mix2x en de C-D1x.

Coastal toerroeien

In Nederland organiseren diverse verenigingen al jaren toertochten op open water. Roeiers varen langs de kust en op zee, maar ook op bijvoorbeeld de randmeren, de Zeeuwse wateren en de Waddenzee. Ook komend jaar worden er weer diverse coastal roeitochten georganiseerd.

KNRB Klassement Coastal Roeien 2019

In 2019 organiseert de KNRB voor het klassement voor coastal races. De bepalingen komen binnenkort online. Het klassement bestaat uit de – volgende wedstrijden:

  • 20 april: Royal / Pampus Cup, KNZ&RV
  • 11 mei: Medemblik Challenge, KR&ZV ‘Hollandia’
  • 22 juni: Kick op Loosdrecht, KWVL
  • 6 juli: SRV Regatta, Scheveningse Roei Vereniging
  • 8 september: Harbour Races tgv Wereldhavendagen, ARSR Skadi
  • 28 september: IJmeer Challenge, R&ZV De Amstel

Enthousiast geworden?

Wil je het coastal roeien een keer proberen? Er worden regelmatig clinics georganiseerd. Data worden hieronder kenbaar gemaakt.

  • 24 maart in Muiden (KNZ&RV Muiden)
  • 6 april in Nijmegen (Phocas)

Kun je niet op een van de bovenstaande data en wil je het graag een keer proberen of als gastvereniging optreden. Neem dan contact op met de coastal commissie.

Ook wordt er gestart in 2019 met de ‘On-the-road coastalclinics’ waarbij er door het land heen getrokken wordt. De data worden nog bekend gemaakt.

Meer informatie over Coastal Roeien kan via: coastal@knrb.nl

De Zweedse Olympisch roeier Lassi Karonen deed in 2013 mee aan de wereldkampioenschappen coastal roeien. Hij beschreef het gevoel als volgt: ‘De enige gelijkenis met het roeien op vlak water is de beweging, voor de rest is alles anders.

Foto’s Juliette Breuseker