Coastal roeien

In Nederland definiëren we coastal roeien als het rolbankroeien op open water. Dus niet alleen in kustgebieden, zoals de naam doet vermoeden. Zo’n vijftien jaar geleden werd deze sport voor het eerst recreatief beoefend in boten die nog het meest leken op afgedekte C4x+’en. Inmiddels heeft coastal roeien zich ontwikkeld tot een serieuze wedstrijdsport, die hoog op de prioriteitenlijst van FISA/World Rowing staat. De enigszins onbeholpen viertjes van weleer hebben plaatsgemaakt voor ultramoderne carbon (race-)boten. Naast viertjes – yole de mers – wordt deze extreme sport ook beoefend in de coastal skiff en dubbeltwee.
Waarom vindt FISA/World Rowing deze sport dan zo belangrijk? Welnu, omdat het Internationaal Olympisch Comité aan alle sportbonden heeft gevraagd om de sporten aantrekkelijker te maken voor het publiek. Bovendien moeten ze toegankelijker worden voor landen die zich geen geavanceerde Olympische Trainingscentra kunnen veroorloven.

Coastal Races

Een deel van het spektakel wordt doorgaans verzorgd door het ruige karakter van het open water. Maar ook bij rustig weer zorgt de baan wel voor spektakel. Coastal races gedragen zich als zeilwedstrijden voor roeiboten. Maximaal twintig schepen liggen in slaglinie gereed om op signaal van het startschip door de startlijn te gaan. Ze hebben dan minimaal één kilometer om bij elkaar weg te lopen, teneinde de eerste boei zo gunstig mogelijk te naderen en ronden. Daarna volgen op de overige kilometers – vier, zes of acht in totaal – nog zes tot tien boeien voordat men de finish in zicht krijgt.

In 2017 deden er voor het eerst Nederlandse teams mee van het WK Coastal Roeien.

Coastal toerroeien

In Nederland organiseren diverse verenigingen al jaren toertochten op open water. Roeiers varen dan langs de kust en op zee, maar ook op bijvoorbeeld de Randmeren, de Zeeuwse wateren en de Waddenzee.

KNRB Klassement Coastal Roeien 2018

In 2018 organiseert de KNRB voor het eerst een klassement voor coastal races. Het klassement bestaat uit de volgende wedstrijden:
• 26 mei georganiseerd door de KNZ&RV in Muiden
• 10 juni georganiseerd door de KWVL in Loosdrecht
• 11 augustus georganiseerd door KZRV Hollandia in Medemblik
• 09 september georganiseerd door ARSR Skadi in Rotterdam
• 06 oktober georganiseerd door RZV De Amstel in Amsterdam

Meer informatie over Coastal Roeien kan via: coastal@knrb.nl

De Zweedse Olympisch roeier Lassi Karonen deed in 2013 mee aan de wereldkampioenschappen coastal roeien. Hij beschreef het gevoel als volgt: ‘De enige gelijkenis met het roeien op vlak water is de beweging, voor de rest is alles anders.

Foto’s Igor Meijer – FISA