Indoorroeien

Indoorroeien wordt al vele jaren op grote schaal gebruikt in trainingen en de voorbereiding van roeiers op alle niveaus. Inmiddels is indoorroeien een sport op zich en wordt door vele sporters over de hele wereld beoefend. Je kunt zowel individueel als in groepsverband indoorroeien en is een veilige, efficiënte en doelgerichte training voor alle spiergroepen van het lichaam. Bovendien verbeter je de capaciteit van hart, longen en bloedvaten.

Verspreid over de wereld vinden indoor roeiwedstrijden plaats. De langstlopende en meest bekende is de C.R.A.S.H.B. Deze officieuze wereldkampioenschappen indoorroeien vinden elk jaar plaats in februari in Boston. In Nederland wordt jaarlijks het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien (NKIR) georganiseerd. Er zijn nog meer recreatieve ergometerwedstrijden zoals de Jeugd ergometer wedstrijden in Uithoon, het Baarnsch ergometerkampioenschap en de Ergohead in Amsterdam. Ook zijn er wedstrijden waar ergometeren een van de onderdelen is. Alle wedstrijden zijn terug te vinden op de wedstrijdkalender.

Historie
Sinds 1950 worden in veel landen ergometers gebruikt in roeitrainingen. De vroegste voorbeelden waren enorme metalen constructies met een groot vliegwiel, die gehaat werden door alle roeiers en roeisters. Sinds de jaren ’80 zie je de ontwikkeling van lichtere, iets meer roeier-vriendelijke machines zoals de Repco, die een wiel had dat tegen de luchtweerstand optrad. Enkele jaren later, ontwierp de zeer technische Gjessing uit Noorwegen het internationaal aanvaarde instrument dat over de hele wereld gebruikt werd. Daarna brachten de gebroeders de Dreissigacker uit de Verenigde Staten de Concept2 op de markt. De Concept2 had het grote voordeel dat het licht, relatief goedkoop en consistent is. Zo kun je waar ook ter wereld op elke machine je score met anderen te vergelijken. Dit heeft indoor roeiwedstrijden mogelijk gemaakt.

Op basis van de natuurlijke afloop van de roeibeweging heeft Cas Rekers in 1988 de eerste dynamische ergometer, de Rowperfect, ontwikkeld. Bij een dynamische ergometer zijn zowel het frame met vliegwiel als het stoeltje vrij om te bewegen op een balk — dit is anders dan de meerderheid van de ergometers waar het frame en vliegwiel vast staan en alleen het stoeltje beweegt. De Rowperfect is ontworpen om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een efficiënte coördinatie van techniek en kracht om de boot een zo groot mogelijke snelheid te geven.