roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport Para-roeien

Para-roeien

Roeien is een zeer geschikte sport voor vrijwel iedereen met een beperking, omdat het zittend wordt uitgevoerd en er sprake is van een vloeiende beweging zonder echte piekbelasting. Maatwerk is mogelijk, er kan altijd gezocht worden naar oplossingen in de vorm van aanpassingen aan de boot of wellicht een hulpmiddel. Er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar het integreren van de sporter binnen de vereniging.

Roeien op verschillende niveaus

Binnen het aangepast roeien is er voor ieder niveau voldoende te beleven.

  • De para-roeitop is geïntegreerd in het nationaal roeiteam. Zij kunnen worden uitgezonden naar World Cups, EK, WK en de Paralympische Spelen.
  • Voor para-roeien op wedstrijdniveau zijn er jaarlijks zo’n tien verschillende wedstrijden, zowel op het water als indoor.
  • Op recreatief niveau zijn er verschillende tochten en evenementen waaraan deelgenomen kan worden.

Locaties

Er zijn in Nederland ruim veertig roeiverenigingen waar roeien met een beperking mogelijk is. Wanneer je wilt gaan roeien, kun je het beste zelf contact opnemen met een vereniging in de buurt. Er zijn vijf verenigingen met veel ervaring: RV Breda, KR&ZV Het Spaarne, RV Rijnland, Zwolsche R&ZV en RV Hemus. Er liggen een aantal vaste bank boten bij verschillende verenigingen en zijn deels in bruikleen gegeven door Stichting Roeivalidatie. Is er in de buurt geen roeivereniging die aangepast roeien aanbiedt? Neem dan contact op met de KNRB, zij proberen dan samen met jou een oplossing te vinden.

Onderwerpen

Classificatie para-roeien

TeamNL Para-roeien

Materiaal en uitleen

Nationale tocht aangepast roeien (NAR)

Indoorroeien voor para-roeiers

Veelgestelde vragen