roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport Wedstrijdroeien

Wedstrijdroeien

Wedstrijdroeien is het meedoen aan regionale, nationale of internationale roeiwedstrijden. Er zijn grofweg twee soorten wedstrijdenroeien: tijdwedstrijden en boord-aan-boord wedstrijden.

Boord-aan-boord wedstrijden

Boord-aan-boord wedstrijden worden meestal op een roeibaan gehouden, waar de deelnemers naast elkaar starten. Deze boord-aan-boord wedstrijden gaan over 2000, 1000 of 500 meter. Vaak is de eerste over de streep ook de winnaar van de race. Ook met boord-aan-boord wedstrijden worden wel eens startverschillen of omrekenfactoren gebruikt. Dit komt met name voor wanneer er verschillende boottypen en/of categorie├źn naast elkaar aan de start liggen.

Tijdswedstrijden

Er zijn tijdracewedstrijden, waar met een startverschil van meestal 15-30 seconden gestart wordt. Met de gevaren tijd, het verschil tussen de finish en starttijd, wordt eventueel met een omrekenfactor de einduitslag bepaald.Deze tijdracewedstrijden gaan meestal over langere afstanden dan boord-aan-boord wedstrijden.

Meedoen aan wedstrijden

Voor elke groep en niveau roeiers zijn wedstrijden. Deelname aan roeiwedstrijden kan vanaf 8 jaar in junioren categorie├źn. Vanaf 19 tot 27 jaar wordt als senior gestart en na 27 jaar kan als master (veteraan) worden meegedaan. Er zijn meedere leeftijdscategorien in de mastersdoelgroep tot ouder dan 80 jaar. Wedstrijdroeien kan tot hoge leeftijd worden gedaan.

Lees hier meer over de wedstrijdvelden.

Onderwerpen

Internationaal wedstrijdroeien

Nationaal wedstrijdroeien

ROW (Roei Ontmoeting met Wedstrijdkarakter)