roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein Beleid & organisatieDiversiteit & Inclusie

KNRB onderzoek: Diversiteit & Inclusie in de roeisport

In de zomer van 2021 is er een enquête uitgezet in de roeiwereld met als doel de diversiteit en inclusie (of het gebrek hieraan) in de roeiwereld in kaart te brengen. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om alle resultaten van het onderzoek zorgvuldig en volledig uit te werken en te presenteren, met dit onderzoeksrapport als resultaat.

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat de diversiteit binnen de roeigemeenschap op bepaalde kenmerken laag is. Zo trekt de sport veel personen aan uit eenzelfde leefmilieu, waardoor er een homogene groep ontstaat op basis van afkomst, geloof, inkomen, opleidingsniveau en fysieke of geestelijke beperkingen. Uit de resultaten kan worden geconcludeerd dat, ondanks dat de mate van inclusie door de meerderheid een voldoende wordt gegeven, er vormen zijn van uitsluiting binnen de roeisport. Minderheidsgroepen krijgen binnen de sport structureel meer te maken met vooroordelen en/of negatieve grappen en zij voelen zich vaker op basis van een bepaalde eigenschap geen onderdeel van de roeipopulatie.

Veel van de resultaten uit het onderzoek kwamen helaas niet als een verrassing voor de commissie diversiteit en inclusie: ”De beschreven situaties komen ons maar al te bekend voor; geroepen woorden, gezongen liederen en vooroordelen waar mensen mee te maken hebben, ze lijken ‘onderdeel’ van de sport. Desalniettemin waren de ervaringen vaak schokkend en vervelend om te lezen. Gelukkig zaten er ook veel mooie antwoorden tussen, van personen die zich thuis en gesteund voelen op hun verenigingen en binnen de roeisport.” De commissie hoopt dat dit rapport aanzet tot nadenken en een eerste stap is voor het vergroten van onze kennis en ons bewustzijn over diversiteit en inclusie, wat dit kan betekenen voor elkaar en voor de sport.

Downloads

Downloaden KNRB Rapport Diversiteit & Inclusie .pdf - 10 MB