Vertrouwenscontactpersoon vereniging
Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is het centrale aanspreekpunt binnen onze roeiverenigingen voor vragen, zorgen of meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Deze onmisbare schakel biedt laagdrempelige ondersteuning, geeft advies over vervolgstappen en speelt een cruciale rol in zowel de opvolging als de preventie van ongewenst gedrag.
Een aanspreekpunt voor iedereen
De VCP zorgt ervoor dat iedereen binnen de roeivereniging weet waar ze terecht kunnen met vragen, zorgen of mogelijke meldingen. De VCP kan helpen bij incidenten zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie en ondersteunt de vereniging bij het implementeren van de gedragscode en het preventiebeleid. Kortom, een onmisbare schakel voor het opvolgen én voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.
De rol van een vertrouwenscontactpersoon
Een VCP biedt een laagdrempelige manier om grensoverschrijdend gedrag te bespreken. De VCP is bereikbaar voor iedereen, biedt een luisterend oor en kan bij een melding uitleggen wat de mogelijke vervolgstappen zijn. De VCP voert een vertrouwelijk gesprek, maar deze rol garandeert geen geheimhouding. Professionele vertrouwenspersonen kunnen echter wel veel werk in vertrouwen uitvoeren. Let op: de VCP is géén hulpverlener.
De VCP helpt ook het bestuur bij preventie en heeft daarom een belangrijke rol in het sociaal veilig maken van de club: door te signaleren én door te acteren. Een roeivereniging kan meerdere VCP’s hebben. De rol is niet verenigbaar met een rol in het bestuur, omdat je als VCP ook meldingen over bestuursleden kunt ontvangen.
Zorg ervoor dat de VCP goed vindbaar is
De contactgegevens van de VCP moeten duidelijk vermeld worden op de verenigingswebsite en er moeten posters opgehangen worden met de contactinformatie. Ook is het belangrijk dat een verenigingslid de VCP snel en makkelijk kan vinden op de website van de vereniging. NOC*NSF heeft hiervoor een voorbeeldtekst beschikbaar, waarin je de gegevens van de VCP kan invullen en deze zo op de website kan plaatsen. De tekst is terug te vinden onder het kopje ‘Aan de slag als vertrouwenscontactpersoon’.
Opleiding en bijscholing van de VCP
Opleiding
NOC*NSF biedt een opleiding tot VCP aan, waarin aandacht wordt besteed aan gespreksvaardigheden, integriteit en kennis van sportnetwerken. Je leert over de positie die een VCP op de club inneemt bij grensoverschrijdend gedrag. Hoe vang je iemand op die iets komt melden of vragen? Waar kan een beschuldigde terecht? Hoe kan het bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is? Ook het ontwikkelen van preventiebeleid komt uitvoerig aan bod. Je oefent verder gesprekstechnieken en bespreekt samen met de trainer verschillende casussen.
De opleiding duurt in fysieke vorm één dag of twee dagdelen en kan (in beperkte mate) online gevolgd worden. Om de lesdag goed te kunnen beginnen, maak je van tevoren een e-learningmodule. Na afloop van de opleiding ontvang je een deelnamecertificaat en word je geregistreerd in een landelijk VCP-netwerk. In 2024 wordt de opleiding gesubsidieerd en is deze gratis.
Terugkomdag
Nadat je de opleiding hebt gevolgd is het belangrijk om regelmatig een bijscholing te volgen. Niet alleen om je kennis up-to-date te houden en ervaringen uit te wisselen met andere VCP’s, maar ook om je te informeren over nieuwe ontwikkelingen.
De KNRB organiseert jaarlijks meerdere terugkomdagen voor VCP’s van roeiverenigingen. Wanneer deze worden aangeboden zal hier tijdig over worden gecommuniceerd.
Registratie vertrouwenscontactpersoon
Als je als VCP opgeleid bent en actief bent binnen een roeivereniging, laat dit dan registreren in het KNRB-systeem ‘Mijn Vereniging’. Zo kunnen we contact met je opnemen bij incidenten en je informeren over de bijscholingsmogelijkheden.
Meer informatie
Voor meer informatie over de werkwijze van de VCP en handige tools kun je terecht op de website van NOC*NSF.