roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport Junioren (t/m 18 jaar)

Junioren (t/m 18 jaar)

Roeien dat kan op de meeste verenigingen al vanaf 10 jaar, bij een aantal al is het al mogelijk vanaf 8 jaar. De mogelijkheden zijn per roeivereniging net even anders, dat is onder andere afhankelijk van het roeiwater, maar ook de beschikbare boten. Check de mogelijkheden bij een vereniging bij jou in de buurt.

Het kan ook zijn dat je school meedoet met de Schoolroei Kampioenschappen, dan kun je kennismaken met roeien tijdens de gymles.

Leren roeien

Roeien leer je op veel verenigingen in eenpersoonboot, dat noemen we dan een skiff. Maar vaak ook in meermansboten, het is zeker niet eenzaam. Je roeit vaak ook met andere leeftijdgenoten en na een training is het vaak nog gezellig chillen met de andere jeugd nadat je boten weer hebt opgeruimd. Trainingen zijn niet altijd op het water, ook trainingen op een roeimachine of een indoortraining worden door verengingen voor jeugd verzorgd, zeker in de winterperiode.

Roeien bestaat naast trainen ook uit het deelnemen aan wedstrijden

Of dan nu op je eigen roeivereniging is, een toertocht in buurt of deelname aan jeugd- en juniorenwedstrijden op regionaal of nationaal niveau. Tot 14 jaar is het vaak regionaal, vanaf 14 jaar kun je deelnemen aan regionale en nationale wedstrijden. Zoals je kunt zien worden daar landelijk veel evenementen voor georganiseerd.

Vanaf 16 jaar is het zelf mogelijk deel te nemen aan internationale wedstrijden, maar dat vraagt natuurlijk wel veel trainingsuren. Eigenlijk is roeien ideaal voor als je opzoek bent naar een buitensport die een combi is van sportief, uitdaging en gezelligheid!

Roeien is leuker als je vrienden maakt!

Naast het trainen, meedoen aan verenigingsactiviteiten en een competitie zijn er ook een aantal roeikampen. Bedoeld voor jeugd die (nog beter) wil leren roeien. Dit zijn jaarlijks terugkerende evenementen.

Meer weten? Check of er een kamp of activiteit in de buurt is.

Mindervalide en para-roeien voor junioren

Roeien is een geschikte sport voor mensen met een beperking, omdat het zittend wordt uitgevoerd en er sprake is van een vloeiende beweging zonder echte piekbelasting.

Er zijn in Nederland ruim veertig roeiverenigingen waar roeien met een beperking mogelijk is. Bij een aantal is het ook mogelijk voor jeugdige met een beperking om te gaan roeien. Roeien voor minder valide gaat in samenspraak met Stichting Roeivalidatie en de vier expertise verenigingen: RV Breda, KR&ZV Het Spaarne, RV Rijnland, Zwolsche R&ZV. Op deze verengingen liggen een aantal vaste bank die in bruikleen gegeven zijn door Stichting Roeivalidatie. Er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar het integreren van de sporter binnen de vereniging.

Is er in de buurt geen roeivereniging die aangepast roeien aanbiedt? Neem dan contact op met de KNRB zij proberen dan samen met jou een oplossing te vinden.

Handig om te weten voor ouders

Het is de ambitie van de KNRB om meer jongeren in beweging te krijgen en kennis te laten maken met de roeisport.

Basis van het jeugdroeien is de roeiopleiding. Het aanleren van de roeihaal, het veilig kunnen besturen van de boten en het leren roeien in de verschillende boottypen. Uiteraard staat veiligheid in hoog vaandel, zowel op het water als binnen de vereniging.

De bij de KNRB aangesloten verenigingen onderschrijven de regels NOC*NSF omtrent de omgang met minderjarigen en dragen zorg dat jeugd- instructeurs en coaches allen in het bezit van een geldig VOG. Tevens wordt vanuit de KNRB, deelname aan periodiek bijscholing gepromoot.

Roeien is op het water, dat uw kind een zwemdiploma heeft is dan ook logisch.

Kennismaken? Check een vereniging in de buurt.

Informatie voor verenigingen

Voor bestuurders, junioren coördinatoren of coaches die op een vereniging actief zijn met junioren heeft de KNRB een aantal handige tools, tips, lesmateriaal en (digitale) opleidingen beschikbaar. Check deze pagina voor meer over de opvang van junioren.

Meld je aan voor de junioren nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van junioren? En als eerste weten welke evenementen op gebied van junioren er gepland staan? Meld je dan aan voor onze maandelijkse junioren nieuwsbrief.

Onderwerpen

Junioren t/m 14 jaar

Junioren vanaf 14 jaar

Junioren wedstrijdroeiers