roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein Beleid & organisatieFysieke veiligheid

Omslaan en onderkoeling

Roeien kan risico’s met zich meebrengen, zoals omslaan en onderkoeling, vooral in koud water. Het is daarom essentieel om voorbereid te zijn en te weten hoe je veilig kunt handelen in deze situaties.

Omslaan

Omslaan tijdens het roeien kan schrik en desoriëntatie veroorzaken, waardoor je het voetenbord mogelijk niet direct kunt vinden. Zorg er daarom voor dat je bekend bent met de werking van de heelstrings en quick-release om snel los te kunnen komen van de boot in geval van nood.  

Als je omslaat met een skiff, zijn er verschillende opties om veilig uit het water te komen. Als je het kunt, kun je proberen om terug in je skiff te klimmen, zie daarvoor deze instructievideo. Als het koud is en de kant is nabij, dan is naar de kant zwemmen ook een optie. Je kunt de skiff als drijfhulp gebruiken en eventueel liggend op de skiff naar de kant peddelen. Zie daarvoor deze instructievideo. Het wordt aanbevolen nooit alleen in een skiff te roeien, zodat een ander je kan helpen als je omslaat. Ook wordt verenigingen sterk aangeraden om een omslagtrainging op te nemen als onderdeel van de roeiopleiding.

Onderkoeling

Als het water koud is, loop je het risico op een koude shock en onderkoeling, zeker als je langere tijd in het water blijft. Een koude shock is de onmiddellijke reactie van je lichaam op plotselinge afkoeling. Pas daarna kan onderkoeling optreden bij langere blootstelling aan het koude water. Het is belangrijk om te weten wat je wel en niet moet doen in geval van onderkoeling. De gids ‘Wat (niet) te doen in geval van onderkoeling‘ geeft duidelijke richtlijnen over hoe je onderkoeling kunt voorkomen en wat je moet doen als je er mee te maken krijgt. Zie ook de gids ‘Wat is onderkoeling?’.