roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Corona in Poznan - Wat zijn onze leerpunten?

De Europese Kampioenschappen Roeien in Poznan leverde, behalve een ongekende oogst aan medailles, helaas ook twee coronabesmettingen op, bij twee atleten uit de mannen acht. De ‘bubbel’ bleek dus niet 100% virusdicht. Het goede nieuws is echter dat het bij deze twee atleten is gebleven, op een totaal van 80 equipeleden. Met andere woorden, het protocol en de ‘mini-bubbels’ waarin iedereen zich beweegt hebben prima gefunctioneerd, en niet tot de grote uitbraken geleid die we in andere sporten zien. Ook leren we hiervan dat je van roeien, zelfs met besmette teamleden in de boot, niet zomaar een COVID-infectie oploopt.

De kernvraag bij coronapreventie ligt bij het testen. Besmetting probeert iedere atleet en ieder equipelid maximaal te voorkomen door de bekende maatregelen van sociale isolatie, afstand en hygiëne. Maar we wonen, reizen en werken natuurlijk niet in een steriele omgeving. In absolute zin zijn besmettingen dan ook nauwelijks 100% te voorkomen, tenzij je iedereen letterlijk opsluit.

De testmogelijkheden in Nederland zijn, zoals bekend, niet optimaal. Een paar dagen wachten op de test en daarna op de uitslag was begin oktober de regel. En testen zonder klachten is via de GGD niet mogelijk. Het preventief laten testen van een hele equipe zonder klachten, ca. twee weken voor het toernooi, is dus in de eerste plaats niet mogelijk, maar geeft ook geen absolute zekerheid dat niemand tijdens het toernooi positief test. Het blijft een momentopname.

In het begin van de week van het EK is de hele equipe klachtenvrij naar Poznan afgereisd.

Toevallig waren kort daarvoor sneltests van de firma Roche door het RIVM goedgekeurd. De KNRB heeft er daar direct 100 van besteld. Er werden er 25 geleverd, die mee zijn gegaan naar Poznan. Nederland was overigens het enige land op het EK dat over deze sneltests en over een aanwezige bondsarts beschikte. Maar het aantal tests was onvoldoende om de hele equipe dagelijks te testen. Dus bleef gelden: alleen testen bij klachten.

In het finaleweekend had één van de roeiers uit de mannenacht lichte klachten aan de luchtwegen, die volgens de atleet niet anders waren dan normaal tijdens een raceweekend.Deze klachten vormden geen aanleiding om meteen aan een COVID-besmetting te denken.

Omdat deze roeier het voornemen had na Poznan nog een wedstrijd in Duitsland te starten heeft de arts op zijn verzoek een sneltest uitgevoerd. Resultaat: positief. Ook zijn kamergenoot is vervolgens getest en bleek, zonder klachten, eveneens positief.
Het spoor loopt verder dood. Wie van de beide atleten heeft het virus het eerst opgedaan en waar? We zullen het nooit met zekerheid kunnen zeggen.

Evaluatie met alle betrokkenen en het zorgvuldig nalopen van alle stappen en gebeurtenissen leidt dan ook tot de volgende conclusies:

  • Onze protocollen hebben goed gefunctioneerd. De bubbel en mini-bubbel strategie per ploeg heeft goed gewerkt. Er zijn twee besmettingen geconstateerd, maar daar is het bij gebleven, zelfs in de relatief grote eenheid van de mannen acht.
  • Ondanks maximale alertheid zijn besmettingen in de openbare ruimte of thuissituatie nooit 100% te voorkomen.
  • Ook de minste klachten, zelfs als deze ‘normaal’ lijken na het roeien van een wedstrijd, kunnen in deze tijd een indicatie zijn voor een Covid-besmetting; bij twijfel dus altijd testen als je hiervoor de middelen beschikbaar hebt.
  • Preventief en frequent (dagelijks) testen kan helpen om eventuele besmettingen direct op het spoor te komen, ook als er (nog) geen klachten zijn. De betrokkene kan in dat geval meteen in quarantaine gaan.
  • Voor een dergelijk testbeleid zijn met een equipe van 80 personen veel sneltests nodig. Een EK duurt tien dagen, inclusief reis en voorbereiding, dus dat zijn 800 tests. Een WK of OS duren langer, en hebben een langere aanloopperiode. Reken in totaal op een verdubbeling van aantal dagen en benodigde tests (1.600).
  • Een dergelijk aantal tests kost uiteraard ook het nodige. Niet alleen voor de tests zelf, maar ook voor de logistiek er omheen. Dit nog afgezien van de belasting voor atleten en staf.
  • Als de kosten van sneltests sterk dalen en steeds eenvoudiger zijn om af te nemen wordt dit uiteraard wel een optie. Het zou ons daarom niet verbazen als dit voor en tijdens de Olympische Spelen in Tokyo de standaard praktijk wordt.

Dit bericht is naar aanleiding van eerdere berichtgeving over dit onderwerp, waarbij we hebben aangegeven met een gedetailleerde beschrijving te komen.