roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport

De roeisport

In Nederland zijn er zo’n 125 roeiverenigingen. Er zijn zowel studentenroeiverenigingen als algemene verenigingen. Op alle verenigingen is het juiste materiaal beschikbaar om te roeien en om te leren roeien.

Roeien is voor iedereen

De roeisport is er voor alle leeftijden. Je kunt vanaf acht jaar terecht bij een roeivereniging in jouw buurt om te leren roeien. Voor junioren zijn er competities en wedstrijden om aan deel te nemen. Een groot deel van de roeigemeenschap bestaat uit studenten die in hun studietijd beginnen met roeien. Het mooie aan roeien is dat je het op late leeftijd nog onder de knie kunt krijgen en tot zeer late leeftijd kunt blijven doen, zowel in de boot als binnen op een roeimachine.

Verschillende roeivormen

We kennen veel verschillende roeivormen. De ene roeivorm heeft een wedstrijdkarakter waarbij de andere roeivorm een meer recreatief karakter heeft. Daarnaast is er onderscheid te maken in gladwaterroeien en roeien op zee: coastal rowing. Voor scholen en bedrijven zijn er speciale programma’s ontwikkelt zoals het Nederlands Schoolroeikampioenschap en de bedrijfsroeiklassementen. Lees meer over de verschillende roeivormen en het aanbod door op een van de roeivormen te klikken.