roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Over KNRB Historie

Historie

De historie van het roeien gaat al ver terug. In een muur zijn zelfs restanten van een roeiboot gevonden die waarschijnlijk uit 3300 voor christus kwamen! De Egyptenaren waren de eersten die een roeiboot met riemen gebruikten. Daarna waren het vooral de Romeinen met hun gevechtsschepen en de Vikingen die berucht waren om de roeiboten met vele riemen.

Hierna raakte de roeiboot als vervoermiddel uit de mode door de komst van snellere zeilboten. De moderne roeisport is in Engeland ontstaan. Aan het eind van de 15e eeuw was Londen het best toegankelijk via het water want bruggen waren er nauwelijks. Veel mensen waren afhankelijk van de veerdiensten die werden verzorgd door roeiers ofwel ‘watermen’. Voor hun plezier organiseerden ze onderlinge wedstrijden. De eerste officieel bekende roeiwedstrijd dateert van 1716. In 1896 werd roeien een Olympische sport en vanaf 1976 mogen ook dames roeiers meedoen aan de Olympische Spelen.

In de jaren ’50 begon de NTS met Sport in Beeld en in 1964 was de Varsity de eerste roeiwedstrijd die live op de buis werd uitgezonden. Dit was een oefening voor de EK van dat jaar op de Bosbaan. Maar al veel eerder werden films publiekelijk vertoond in de bioscoop, bijvoorbeeld de Varsity van 1902.

Roeien in Nederland

Op 16 december 1847 werd in Amsterdam de Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereniging opgericht. Dit is de oudste watersportvereniging in Nederland. In 1874 werd de eerste studentenroeivereniging, speciaal voor studenten opgericht in Leiden: Njord. Allebei dus voor de Wereld Oorlogen. De KNRB is opgericht op 21 januari 1917.

Geschiedenis van het roeien in beeld

In het KNRB-archief vonden we al deze foto’s! Maar is er natuurlijk veel meer. Wij willen heel graag samen met alle roeiliefhebbers een historisch overzicht creëren. Heb jij nog mooie roeibeelden, bijvoorbeeld van toertochten, een mooie oude boot, je prachtige loods, een vogelnestje in de schoen (foto’s 2001-2020), bijzondere prijsuitreiking et cetera, et cetera, mail je foto dan naar [email protected]. Vergeet het onderschrift niet! En, de foto’s moeten wel vrij van rechten zijn.

Speciale dank in deze rubriek is er voor Johan ten Berg (beelden en verhalen) en WJSPORTPRODUCTIONS (resultaten OS, EK’s en WK’s).

Onderwerpen

Roeimedailles

2001 - 2020

1981 - 2000

1961 - 1980

1941 - 1960

1921 - 1940

1920 en ouder