roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Wedstrijden & Evenementen

Nationale Kampioenschappen

Nationale kampioenschappen worden verroeid als onderdeel van Nationale wedstrijden. Het toewijzen van de Nederlandse Kampioenschappen wordt gedaan door de NK stuurgroep en Commissie Nationale Wedstrijden.

Er zijn verschillende Nationale Kampioenschappen:

NK Klein voor senioren, junioren en para roeiers

Het NK Klein wordt verroeid in skiffs en twee-zonders tijdens de Hollandia / NK klein op 19, 20 en 21 april op de Bosbaan in Amstelveen. Dit NK klein is voor junioren, senioren en pararoeiers. De promotietabellen voor dit NK (geaccordeerd door het Bestuur) zijn te vinden op de website van de Hollandia

NK groot voor junioren

Het NK junioren en wordt verroeid in meermansboten (m.u.v. de twee-zonder) tijdens de Westelijke Regatta op 18 en 19 mei 2024, op de Prins Willem Alexanderbaan in Zevenhuizen.

(Open) NK voor senioren

Het NK groot wordt verroeid in meermansboten (m.u.v. de twee-zonder) tijdens de Koninklijke Holland Beker op 1 en 2 juni 2024, op de Bosbaan in Amstelveen.

NK indoor voor senioren, junioren en para roeiers

Het NK indoorroeien wordt verroeid op een Concept2 ergometer tijdens het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien op 7 december 2024 in de Sporthallen Zuid in Amsterdam.

NK reglement

Naast het Reglement voor Roeiwedstrijden (RvR) is op de NK’s een aanvullend reglement van toepassing, Deze is te vinden als PDF onderaan deze pagina.

Kwalificatie NK klein voor junioren skiff

Junioren moeten zich vanaf 2022 kwalificeren voor het NK klein op de nationale wedstrijd voorafgaand aan het NK klein op de Bosbaan Voorjaarsregatta (BVR). Op de Bosbaan Voorjaarsregatta moet een roeier bij de beste 24 horen in de M16 1x, J16 1x, M18 1x en J18 1x.

Hoe werkt de kwalificatie?

Op de Bosbaan Voorjaarsregatta schrijft de roeier zich in voor het skiffveld waarin hij/zij ook het NK klein in wil gaan roeien. Op de Bosbaan Voorjaarsregatta wordt deze kwalificatie verroeid op de zaterdag (jongens) en zondag (meisjes). Dit gaat in de volgende twee stappen:

  • Ronde 1: een time-trail over 1900m
  • Ronde 2: heats of herkansingen, boord-aan-boord over 2000m.

Promotiecode:

  • De nummers 1 t/m 18 van de Time-Trail worden geplaatst voor een A-, B- en C- finale en zijn direct gekwalificeerd voor het NK-klein.
  • De nummers 19 t/m 30 van de Time-Trail worden geloot in twee herkansingen waarvan de beste 3 in elke herkansing zich kwalificeren voor het NK-klein.
  • De nummers 31 en hoger uit de Time-trail worden geloot in de overige finales en zij zijn niet gekwalificeerd voor het NK-klein.

Op de Hollandia-NK klein worden de roeiers geplaatst aan de hand van de uitslag van de finales van de Bosbaan Voorjaarsregatta.

Voor de twee-zonder geldt geen kwalificatie. Junioren twee-zonders kunnen zich direct inschrijven voor de Hollandia / NK-klein. Je vaart dan wel een time-trail op vrijdagavond.

Waarom een kwalificatie?

Deze kwalificatie is in samenwerking tussen de Commissie Nationale wedstrijden en junioren coaches ontwikkeld omdat de time-trails op de vrijdag voorafgaand aan het NK klein als erg onprettig werden ervaren: meer dan de helft van de roeiers vielen op vrijdag avond al af en kunnen de rest van het weekend niet meer meedoen aan het toernooi. Daarnaast reisde een deel van de roeiers af naar de Gent Spring Regatta om alvast race ervaring op te doen over 2000 meter.

Met deze kwalificatiewedstrijd weet je als roeier en coach beter waar je aan toe bent:

  • Tijdens de Bosbaan Voorjaarsregatta ga je gegarandeerd twee keer de baan over op zaterdag, ongeacht de uitslag van je Time-Trail. Zo doe je ervaring op voor het NK klein.
  • De invloed van de time-trail wordt minder groot. Je hebt een tweede kans door een herkansing als boord-aan-boord wedstrijd te verroeien.
  • Mocht je je niet kwalificeren voor het NK-klein dan weet je vooraf dat je niet naar het NK-klein hoeft te komen en kun je je richten op andere nummers tijdens de Raceroei Regatta. De Hollandia schrijft geen andere juniorenvelden uit dan de skiff en twee-zonder.

Contactinformatie

Commissies

De Commissie Nationale Wedstrijden stelt de Nationale wedstrijdkalender op waarop de Stuurgroep Nederlandse Kampioenschappen het NK toewijst aan enkele nationale boord-aan-boord-wedstrijden.

Bestuur en Bureau

De nationale Kampioenschappen vallen onder de portefeuille van de commissaris wedstrijden.

Nationale wedstrijden worden ondersteund vanuit de medewerkers sportparticipatie.

Downloads

Downloaden 2023 Reglement Nationale Kampioenschappen site .pdf - 541 KB