roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Aegon Nationaal RoeiTeam start in nieuw roeipak het WK

De Nederlandse roei(st)ers verschijnen in een geheel nieuw pak aan de start van de komende wereldkampioenschappen in het Oostenrijkse Linz-Ottensheim. Het roeipak is ontwikkeld door Fila, dat meteen ook de nieuwe kledingsponsor wordt van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB).

Met het oog op de warme en vochtige omstandigheden van de Olympische en Paralympische spelen van volgend jaar,  is samen met Fila (tevens kledingsponsor van TeamNL), fysioloog Koen Levels en enkele toproeiers een project gestart om een optimaal roeipak voor ‘Tokio’ te ontwikkelen.

Holland Acht in nieuw roeipak © Kaj Hendriks 

De testresultaten waren zo positief, dat besloten is om tijdens het komende WK al met het nieuwe pak te starten. Zo wordt in het nieuwe pak het geproduceerde zweet goed verdeeld en infraroodstraling van de zon voor een groot deel gereflecteerd. Hierdoor warmt het lichaam minder op en kan er door een effectieve zweetverdamping lichaamswarmte worden afgegeven aan de omgeving. Beiden aspecten zijn belangrijk voor een optimale prestatie.

Ook het ontwerp is aangepast. Het rode bovenlijf is ingeruild voor een witte kleur met oranje accenten. Dat is niet alleen prettiger bij hogere temperaturen, het maakt de Nederlandse roei(st)ers ook nog herkenbaarder op de baan.

Technisch directeur, Hessel Evertse, is zeer content met de nieuwe samenwerking. “Fila heeft de afgelopen jaren bij TeamNL laten zien dat zij sport en functionaliteit van kleding voor optimale prestaties hoog in het vaandel hebben staan. Door onze racekleding te optimaliseren gaan wij daar richting Tokio profijt van hebben”.

Ook Bert van der Tuuk, directeur van Sportconfex (de producent van Fila sportkleding) is blij met de samenwerking: “Het is een mooie uitdaging om met samen met deze pure atleten optimale kleding te ontwikkelen. De condities in Tokio waren het uitgangspunt, maar de snelle positieve resultaten maken ons nu al trotse kledingsponsor van de KNRB. Een prachtige aanvulling op de samenwerking met TeamNL!”.