roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Begeleiding in juniorengroei via communities: doe mee

Bijna alle roeiverenigingen willen het roeien onder de jeugd populairder maken. Dit bleek uit de belronde van afgelopen zomer. Voor verenigingen die actief aan de slag willen met juniorenroeien start de KNRB dit jaar nog met begeleidingstrajecten. Veel verenigingen geven aan daarin geïnteresseerd te zijn. In dit bericht leggen we uit wat dit inhoudt en hoe je je hiervoor kunt aanmelden.

Er zijn meerdere uitdagingen waar roeiverenigingen tegenaanlopen. Om te beginnen is het juniorenbeleid nog onvoldoende ingevlochten in de vereniging. Denk aan een concrete doelstelling, beleidsplan/actieplan of een juniorenbestuur. Misschien herken je dit ook bij jouw vereniging.

Begeleiding
Het begeleidingstraject kan jouw vereniging helpen om draagkracht en gezamenlijke inzet te bevorderen. Concreet willen we in het begeleidingstraject met elkaar de volgende resultaten behalen:

  • Na het traject heeft jouw vereniging een plan voor juniorenaanpak (incl. visie, doelstelling, actieplan). Dit wordt gedragen door de leden middels een dialoog en inspraak en het is geborgd voor continuïteit.
  • Jouw vereniging is met andere verenigingen in verbinding gebracht. Jullie kunnen elkaar raadplegen waar nodig.
  • Binnen de vereniging is meer verenigkracht ontstaan (activeren van leden, samen doelen nastreven, de vereniging versterken).

Communities
De begeleidingstrajecten volg je samen met een aantal (ongeveer 5) verenigingen uit de regio. Dit zorgt voor verbinding en je kunt ervaring uitwisselen. Het vindt afwisselend plaats bij de clubs. Jullie vormen een community en worden tijdens het traject begeleid door een ervaren procesbegeleider.

Hoe vaak en voor wie
We bieden in totaal 4 begeleide sessies aan. De eerste sessie is voor de bestuurder(s) van je vereniging. Daarna kun je het volgen van de sessies ook overlaten aan betrokkenen (werkgroep) binnen je vereniging.

Wanneer
We starten met de eerste community (groep) in de regio Utrecht eind december op een avond bij een deelnemende vereniging. De andere communities in het land starten in januari 2022.

Aanmelden
Heb je interesse om deel te nemen namens jouw vereniging aan dit begeleidingstraject en onderdeel te zijn van de community junioren? Geef je dan z.s.m. (uiterlijk 25 november) op via onderstaand formulier.

Heb je vragen? Stel ze aan Mirella Feeke via [email protected].

Selecteer een geldig formulier