roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Bezoek de Rotterdam Beachsprints

Op 17 juni 2023 organiseren de KR&ZV de Maas en A.R.S.R. Skadi de KNRB Rotterdam Beachsprints op het strand van Hoek van Holland. Coastal Rowing is een relatief jonge en dynamische tak van de roeisport. In tegenstelling tot de traditionele roeisport, die plaatsvindt op vlak water, wordt Coastal Rowing gedaan in de branding en op de open zee. Coastal Rowing wordt dan ook wel de wildere variant van het vlakke baan roeien genoemd.

Beachsprint is een onderdeel van het Coastal Rowing en is een snelle en spectaculaire ren-roei-ren wedstrijd waarbij atleten in spannende knock-out wedstrijden tegen elkaar strijden in Coastal skiff’s en mixed dubbeltweeën. Beachsprint is internationaal in opkomst en wordt steeds populairder onder atleten en fans van de roeisport. Er is zelfs een grote kans dat Beachsprint een Olympisch nummer zal worden op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. De verwachting is dat juni het International Olympic Committee (IOC) hierover een definitief besluit neemt.

Tijdens de Rotterdam Beachsprints zal gestreden worden voor felbegeerde kwalificatie voor de World Beach Games 2023 op Bali. Dit gaat de wedstrijden, die in een spannend knock-out format gehouden worden, nog spannender maken en biedt een unieke kans voor atleten om zich te bewijzen en te kwalificeren voor dit belangrijke internationale evenement.

Er zal gestart worden in vier categorieën: Meiden (junioren), Jongens (junioren), Dames (senioren) en Mannen (senioren). Gedurende het ochtendprogramma wordt er geroeid in Coastal skiffs. ‘S middags zal er, afhankelijk van de weersomstandigheden en het verloop van de skiff-finales, mogelijk ook in de mixed dubbeltwee gestart worden. De bootindeling zal vastgesteld worden aan de hand van de resultaten uit de time-trials uit het ochtendprogramma. Het dagprogramma ziet er als volgt uit:

TijdActiviteit
9:00 uurTime-trials
10:30 uurKwartfinales
12:00 uurHalve finales
13:00 uurFinales
15:15 uurFinales mixed dubbeltwee
15:30 uurStart Beach-Borrel
16:00 uurPrijsuitreiking

De Rotterdam Beachsprints worden in samenwerking met de Hoekse Watersportvereniging (HWSV) georganiseerd. We nodigen iedereen uit om te komen kijken naar deze spectaculaire race en om samen met ons de eerste Coastal Rowing Beachsprint Rotterdam tot een onvergetelijk evenement te maken.

We zien je graag op 17 juni op het strand van Hoek van Holland!