roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Coastal Roeivereniging Harder opgericht

In aanwezigheid van wethouder Marcel Companjen is in Harderwijk op 19 juni Coastal Roeivereniging Harder opgericht. Daarmee zal Harderwijk zich nog meer profileren als een allround watersportstad. Want naast diverse jachthavens beschikt de stad al over faciliteiten om te zeilen, kanoën, surfen, suppen en sloeproeien. Daar komt nu dus een roeivereniging bij, waarmee het aanbod op watersportgebied vrijwel compleet is.

Het idee om een coastal roeivereniging op te richten is afkomstig van Jasper Klarenbeek uit Ermelo. In de zomer van 2020 lanceerde hij zijn plannen in De Stentor en de Harderwijker Courant, met als gevolg dat tientallen roeiers en aspirant-roeiers uit Harderwijk en omstreken zich aanmeldden. Uit dat grote aantal belangstellenden ontstond al snel een enthousiast groepje dat verder vorm heeft gegeven aan de oprichting van Coastal Roeivereniging Harder.

Coastal roeien wordt ook wel eens het mountainbiken van de roeisport genoemd. Kennen we de traditionele roeisport vooral van ranke gladde boten die met hoge snelheden op glad water varen, coastal roeiers voelen zich thuis op ruig water, in de branding en op zee. Het materiaal is dan ook wezenlijk anders: de boten zijn breed, stabiel en hebben meer drijfvermogen. Bovendien zijn ze zelflozend en uitgerust met aanvullende veiligheidsvoorzieningen, zoals zwemvesten. Op langere tochten en op zee behoort een marifoon tot de standaarduitrusting. Er zijn coastal boten voor één, twee of vier roeiers en die roeien altijd ‘dubbel’, dat wil zeggen met twee riemen.

Harderwijk is een ideale locatie voor een coastal roeivereniging. Het ligt centraal in Nederland en heeft het uitgestrekte Wolderwijd voor de deur, coastal roeiwater bij uitstek. Vanuit Harderwijk kan je alle Randmeren bevaren en van daaruit zijn er legio mogelijkheden voor mooie tochten. En wedstrijden natuurlijk. Coastal roeien kent twee internationaal erkende wedstrijdvormen: ‘Beach Challenge’, waarbij je start en finisht op het strand en ‘Regatta’ waarbij je net als bij een zeilwedstrijd een vliegende start maakt en een driehoekig parcours aflegt. Beide vormen zijn heel goed te doen vanuit Harderwijk en zijn aantrekkelijke publiekstrekkers voor horeca en toerisme.

Coastal Roeivereniging Harder heeft inmiddels drie boten en is met de gemeente in overleg over een geschikte locatie. Het bestuur van de nieuwe vereniging bestaat uit Peter Paul Verbrugge (voorzitter), Belia van den Berg (secretaris) en Roeland Oevering (penningmeester). Meer informatie is te vinden op www.rvharder.nl.

Foto’s door: Michael C. Meijburg