roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Convenant voor behoud van roeisport en roeiwater in Utrecht

De gemeente Utrecht en de Utrechtse roeiverenigingen Orca, Triton en Viking tekenden vandaag, 21 februari, een roeiwaterconvenant. Daarmee bekrachtigen de gemeente en de roeiverenigingen afspraken om het roeien voor de stad Utrecht te behouden.

Al 140 jaar maken de roeiverenigingen gebruik van het Merwedekanaal. Jaarlijks sporten zo’n 3000 roeiers van jong tot oud bij één van de Utrechtse verenigingen. De situatie in Utrecht is uniek. Nergens sporten zo veel roeiers op zo weinig water. Door de ontwikkeling langs het Merwedekanaal en op aangrenzende waterwegen, komt het beoefenen van de roeisport in Utrecht in gevaar.

In 2021 spraken de gemeente en roeiverenigingen af om in een convenant afspraken vast te leggen die als kader dienen voor alle afzonderlijke ontwikkelingen. Zo wordt voorkomen dat de roeiverenigingen telkens hun verhaal moeten doen en nieuwe afspraken moeten maken.

“Bij een groeiende stad houdt het roeien een bijzondere positie”.

Wethouder Diepeveen

Esther van Bostelen, woordvoerder namens de drie roeiverenigingen: “We zijn blij dat we de afgelopen maanden op zo’n constructieve manier met de gemeente in gesprek zijn geweest. Het behoud van de roeisport in Utrecht voelt nu als een gezamenlijke verantwoordelijkheid”.

Het convenant bevat afspraken over nieuwe bruggen en behoud van de vaarbreedte, een veilig pad voor de coaches en monitoring van de veiligheid op het water. Daarnaast gaan gemeente en roeiverenigingen verkennen welke mogelijkheden de status “sportlandschap” biedt voor het kanaal en de parkzone ernaast. De gemeente wil dat Utrecht door middel van (top)sport een gezonde en leefbare stad blijft. De roeisport draagt daaraan bij. Roeien en Utrecht horen bij elkaar: jong en oud, jeugd, studenten en werkenden zijn al tientallen jaren samen op en aan het Merwedekanaal te vinden.

De gemeente en de roeiverenigingen verwachten dat toproeiers door de stedelijke ontwikkelingen in de toekomst moeten uitwijken naar ander trainingswater. Toproeiers trainen veel en met hoge snelheid in verband met hun (inter)nationale topwedstrijden. Als het drukker wordt op en langs het kanaal, kunnen zij hun trainingen niet meer veilig uitvoeren. In het convenant staat dat de gemeente Utrecht naar oplossingen zoekt voor een bijdrage aan de financiering van een locatie voor toproeiers aan het Merwedekanaal in Vianen.

Het convenant legt een belangrijke basis waarop de gemeente en roeiverenigingen met elkaar in gesprek blijven en samen toezien op een goede uitvoering van alle afspraken die zijn gemaakt.