roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

KNRB statement & update roeiprotocol

Op maandag 22 juni spreekt de voorzitter van NOC*NSF, Anneke van Zanen met minister Van Rijn over het verruimen van de mogelijkheden voor een aantal buitensporten, waaronder het roeien. Het roeien in meermansboten is nu alleen maar mogelijk voor junioren, gezinsleden en met naam genoemde talenten en topsporters. Naast het OTC mag er door deze roeiers inmiddels ook geroeid worden op de RTC’s (Midden, Noord, Zuid en Zuid-Holland). Deze staan op de lijst van trainingslocaties van het NOC*NSF. Mits toestemming verleend is door de betreffende lokale autoriteiten

Deze week is besloten om op zaterdag 5 en zondag 6 september het EK roeien onder 23 in Duisburg doorgang te laten vinden. Woensdag 24 juni wordt besloten over het doorgaan van het EK roeien voor junioren in Belgrado eind september en donderdag 30 juli zal dit besluit vallen voor het EK senioren in Poznan. Op dit moment kunnen onze atleten zich op aangewezen trainingslocaties in Nederland voorbereiden op deze toernooien. De roeiwereld kijkt met verlangen uit naar het ook hervatten van de wedstrijden in Nederland en verlangt weer naar het roeien van tochten met vrienden in meerpersoonsboten. Een rigide toepassing van de 1,5-meterregel staat daarbij in de weg.

Van onze roeiverenigingen in de grensregio horen wij dat de restricties voor het roeien in Duitsland inmiddels worden opgeheven en tochten en competities worden hervat. Onze verenigingen bereiden zich voor op deelname aan deze evenementen over de grens, omdat de situatie voor roei-evenementen in Nederland nog onduidelijk is. Wij pleiten ervoor om voor de roeisport te kijken naar het advies van de medische commissie van de wereldroeibond FISA, die zich baseert op de adviezen van de WHO. De FISA is van oordeel dat, zodra de uitbraak onder controle is en met inachtneming van risico beperkende maatregelen, de afstand tussen de roeiers in een meerpersoonsboot veilig is.

NOC*NSF steunt de toepassing van het FISA-protocol bij het roeien, zolang we de risico beperkende maatregelen, die ook wij in onze protocollen hebben opgenomen, blijven toepassen. Het is wenselijk om voor het beoefenen van de sport zoveel als mogelijk gebruik te maken van internationale protocollen, waarin rekening wordt gehouden met de fase waarin de pandemie zich bevindt. Dit voorkomt onnodig reizen in de grensregio’s door verschillen in aanpak voor dezelfde sport. Het statement wordt mede onderschreven door de Federatie Sloeproeien Nederland.

Aanpassing roeiprotocol:
In de nieuwe noodverordening en het NOC*NSF Sportprotocol zijn wijzigingen aangebracht met betrekking tot het gebruik van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen per maandag 15 juni. Het roeispecifieke protocol is aangepast. Deze staat bij de downloads; toevoegingen zijn in het geel gemarkeerd.

Meer informatie vind je hier.