roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Positieve ontwikkeling door de begeleidingstrajecten juniorengroei

Om verenigingen te helpen bij het realiseren van juniorengroei heeft de KNRB in 2022 begeleidingstrajecten aangeboden. Hiervoor hebben zich 20 verenigingen aangemeld en zij zijn voortvarend van start gegaan.

De verenigingen zijn in 4 groepen bij elkaar gebracht, 4 junioren communities. Onder begeleiding van procesbegeleiders van Back2Basics, Debbie Jans en Lutger Brenninkmeijer, zijn er 4 thema’s benoemd ter bevordering van het juniorenroeien:
– binden & boeien (hoe maak je kinderen enthousiast voor de sport en hoe zorg je ervoor dat ze willen blijven roeien)
– vrijwilligersbeleid (hoe zorg je dat mensen gaan meehelpen en de juiste persoon op de juiste plek),
– kaderversterking (instructeurs)
– profilering (wat is de uitstaling van de club en hoe wordt de club herkend).

Het doel is om primair de randvoorwaardelijke onderdelen van de club te versterken. Er is voor gekozen om met de werkgroepen niet in te zoomen op de sportinhoudelijke kant. De vier werkgroepen zijn bijna klaar met het begeleidingstraject en zijn druk doende om hun plan op papier te krijgen.

Positieve ontwikkelingen

Zo is in de werkgroep Binden & Boeien UR&KV Michiel de Ruyter in gesprek gegaan met hun leden. Maar liefst 70% van het ledenbestand heeft zich uitgesproken om het juniorenroeien meer aandacht te geven om zo een sterkere juniorenafdeling te kunnen realiseren. DDS is in gesprek gegaan met hun instructeur om te kijken hoe zij de organisatie beter kunnen stroomlijnen en hoe zij het vak, want dat is het, populairder bij de leden kunnen maken. Met een gerichte campagne is een nieuwe groep leden bereikt die de stap naar instructeur aan het maken is.

De deelnemende clubs ervaren door het begeleidingstraject positieve ontwikkelingen. Naast het ontwikkelen van een duidelijke visie op juniorenroeien, zien zij meer onderlinge verbinding binnen de verenigingen en draagkracht, omdat er een dialoog binnen de club op gang komt en zien zij nieuwe energieën bij betrokkenen ontstaan. Een planmatige aanpak zorgt ook voor meer helderheid en structuur.

Een goed plan maken, vraagt veel tijd en energie. Misschien wel meer dan men aanvankelijk voor ogen had. Maar als je mooi wilt schilderen dan kost het schuren en plamuren ook veel tijd. Op 6 december komen alle deelnemende verenigingen weer bijeen om elkaars resultaten te delen. We zijn heel nieuwsgierig wat dat gaat opleveren!

Wil je met jouw vereniging ook werken aan juniorengroei en lijkt een begeleidingstraject jou interessant?Stuur dan een bericht naar [email protected]. We hebben de intentie om begin 2023 weer deze trajecten aan te bieden. Je bent ook welkom om de (eind)bijeenkomst van 6 december 2022 al bij te wonen.