roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

DRV34, WSV IJburg en ARV de Ank nieuwe leden van de KNRB

125 verenigingen! Op de Algemene Vergadering van 9 april konden we maar liefst drie verenigingen verwelkomen als nieuw lid van de KNRB. Alle drie unieke verenigingen met een heel eigen verhaal.

DRV34

Drentse Roeivereniging “34” (DRV34) in Emmen is een direct resultaat van de commissie Nieuwe Verenigingen van de KNRB. Deze commissie speurt Nederland af naar locaties die roeipotentie hebben. Uit hun analyse kwam Emmen als topkans naar voren: een sportieve stad met 108.000 inwoners en veel water. In Jaap Hof vond de commissie een inspirerende aanjager die dwars door de coronabeperkingen heen een vereniging uit de grond wist te stampen.

Tenue DRV34

En zie daar: in twee jaar tijd staat er een vereniging, met leden, een aantal boten en eigen plek. De naam? Niet het oprichtingsjaar vanzelfsprekend. De vereniging is genoemd naar de N34, De ‘hunebed highway’, de as van Drenthe. Mooi gevonden om het regioprofiel van de vereniging te benadrukken.

Watersport Vereniging IJburg

Met het aansluiten van Watersport Vereniging IJburg als lid van de roeigemeenschap is Amsterdam een heuse coastalvereniging rijker. De naam WSV IJburg zal deelnemers aan de IJmeer Challenge bekend voorkomen: de watersportvereniging, zelf opgericht in 2004, is inderdaad al enkele jaren de homebase van dit evenement. Nu de vereniging officieel lid is van de KNRB gaan ze zelf ook ‘coastalen’. Op dit moment worden de boten opgeslagen in zeecontainers op het strand van IJburg. Maar er zijn grootste plannen: Wanneer de nieuwe brug naar het Centrum Eiland gereed is, komt er een compleet roeicentrum: ACRC, Amsterdam Coastal Rowing Centre.

Tenue WSV IJburg

ARV de Ank

Tot slot de Achterhoekse Roeivereniging de Ank. De Ank… die was toch al lid? Zeker. De watersportvereniging de Ank is opgericht in 1934 en had een bloeiende roeiafdeling. Had.. want de roeiers werden gedwongen om een eigen plek te zoeken. Aan voorzitter Willem Buunk was op de AV te merken dat dat proces hen niet in de koude kleren was gaan zitten. Het is de Achterhoekse roeiers te prijzen dat ze zich niet hebben laten kisten en met vereende krachten een nieuwe, eigen vereniging hebben opgericht.

Tenue de Ank

Met de komst van de drie verenigingen heeft de KNRB nu 125 lidverenigingen.

Roeivereniging Zeeuws-Vlaanderen

Nog meer verenigingsnieuws: roeivereniging RowDow, wil meer naar buiten treden als regionale vereniging en daarom is de officiële naam veranderd in Roeivereniging Zeeuws-Vlaanderen. 

De warme band met de personeelsvereniging van Dow blijft en zorgt voor een stevig fundament om de vereniging verder te ontwikkelen.