roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Geslaagde editie Coachcongres 2023

Zaterdag 9 december vond het jaarlijkse KNRB Coachcongres plaats bij Sportivate in Amersfoort. Het congres stond in het teken van KEY (Keep Educating Yourself). Het Coachcongres trok 70 coaches van diverse verenigingen, variërend van algemene tot studentenverenigingen, met een breed scala aan leeftijden. Onder leiding van dagvoorzitter Rutger Mollee begon de dag met een inspirerende lezing van Titus Weijschede, gevolgd door lezingen van verschillende andere inspirerende sprekers, zowel binnen als buiten de roeisport.

Inspirerende sprekers

Alle sprekers, waaronder Hugo Haak en Maartje Geven, deelden interessante inzichten. Hugo Haak, voorheen actief als baanwielrenner, deelde zijn ervaring van de overgang van een eigen sportcarrière naar het worden van bondscoach van succesvolle baansprinters. Waarmee hij jaren zelf heeft getraind. Hij benadrukte hierbij dat het aanbrengen van structuur belangrijk is. Maartje Geven sprak over het geven van individuele aandacht aan roeiers, zowel in de skiff als in grote nummers. Na de lezingen was er ruimte voor vragen en deelden de deelnemers in kleine groepjes wat de lezingen voor hen als coach betekenden.

Rondetafelgesprek

Na een heerlijke lunch volgde het rondetafelgesprek. Er werden verschillende stellingen gedeeld en coaches konden hun mening aangeven door middel van een rood en groen kaartje. Dit leverde leuke discussies op. S’ middags volgde opnieuw interessante lezingen. Freek Robbers, coach van TeamNL Roeien, vertelde over zijn manier van coachen waarbij roeiers eigenaarschap krijgen over hun eigen ontwikkelproces. Als laatst deelde Laila Youssifou openhartig haar ervaringen als roeister bij TeamNL en benadrukte daarbij het behoud van plezier in het roeien.

Geslaagde editie

De dag werd afgesloten met het opstellen van een persoonlijk coachplan op basis van de besproken onderwerpen. Tijdens de borrel werd teruggeblikt op een succesvol congres. Wij genieten nog na van deze dag en kijken uit naar de volgende editie!

Bekijk via onderstaande knop de foto’s van het coachcongres (fotograaf: Lotte Burgers).