roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Hanny van der Aa bokaal is nu de Willem Jan Merkiesbokaal, hoe zit dat eigenlijk?

Dit jaar is een bijzonder jaar voor het marathonroeien: het is een jubileumjaar. 25 jaar geleden was er een groep mensen die vonden dat het tijd werd dat het marathonroeien niet langer een aangelegenheid van aparte wedstrijden en tochten moest zijn, maar dat het landelijk georganiseerd moest worden en dus ondergebracht bij de KNRB. Eén van die mensen was Hanny van der Aa.

Hanny van der Aa van Roeivereniging ’t Diep heeft het marathonroeien in haar eigen vereniging en in Noord-Nederland mede opgezet en was mede oprichter van de werkgroep Lange afstand roeien, later Marathonroeien. Ze stimuleerde door heel Nederland mensen om meer marathons te gaan roeien. De Hanny van der Aa bokaal wordt uitgereikt aan de vereniging die sterkste groei in aantal oorkondes heeft weten te realiseren.

Juist met dit jubileumjaar in aantocht meldde Hanny zich met een verzoek bij de marathoncommissie. Zij voelde zich zeer vereerd, maar vond dat dit moment, 25 jaar marathonroeien, een geschikte gelegenheid was om de naam van de bokaal te veranderen in die van de belangrijkste iniatiefnemer; Willem Jan Merkies, oud-roeier bij U.R.V. Viking.

Willem Jan Merkies zette in 1997 samen met de KNRB een proef op om te komen tot een landelijke organisatie marathonroeien, die in 1998 door de KNRB werd erkend en financieel ondersteund. Vele enthousiaste roeiers steunden Willem Jan Merkies bij zijn opzet: meer evenementen, meer variatie in roeiwater en roeigebieden, vooral ook in Noord Nederland.

“Dat mijn naam verbonden was aan deze prachtige bokaal vond ik te veel eer. Het werd tijd voor verandering”

Hanny van der Aa tijdens het Nationaal Roeicongres

Arthur van Wijk van de Marathoncommisse heeft vervolgens contact gezocht met een kunstenaar die ook regelmatig marathons roeit; Bert Neelen. Aan Bert is gevraagd met een nieuw ontwerp te komen en dat is gelukt! Het is een bokaal die je goed kunt vasthouden en omhoog steken als je hem gewonnen hebt, in tegenstelling tot de oude bokaal die daar te groot en zwaar voor was. De letters op de bokaal staan voor de naamgever: MERKIES. De talloze lijnen en verbindingen die de bokaal vormen staan voor de ontelbare slootjes en sloten waar marathons je vaak door voeren en die één van de aantrekkelijkheden van marathonroeien vormen.

”Tegelijk met de herdoop leek het ons mooi als de bokaal ook opnieuw geboren werd.”

Arthur van Wijk – KNRB Marathoncommissie

Tijdens het Nationaal Roeicongres op 11 juni 2022 is de bokaal door Hanny van der Aa feestelijk onthuld en officieel omgezet naar de Willem Jan Merkiesbokaal.