roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Het Spaarne gaat voor 20% junioren

Roeivereniging Het Spaarne omarmt een ambitieus plan om het jeugdroeien naar nieuwe hoogten te brengen en zet hiermee een inspirerend voorbeeld voor andere verenigingen. Met Paula Knape als opvolgster van voorzitter Dick van der Laan, staat de vereniging vastberaden klaar om nieuwe perspectieven te openen voor de jeugd.

Tijdens de KNRB AV in november 2021 stond voorzitter Dick van der Laan op om, met succes, aan het bondsbestuur te vragen de juniorenambities te voorzien van voldoende middelen. Helaas is Dick op 7 juli jongstleden overleden, maar zijn opvolgster Paula Knape en haar bestuursteam zijn vastbesloten om zijn visie voort te zetten.

De vereniging heeft de lat hoog gelegd en streeft naar een leeftijdsopbouw van 20% van het totale aantal leden jonger dan 19 jaar en 80% boven de 18 jaar tegen 2030. Het huidige aantal junioren zal verdubbeld moeten worden naar 200 om deze ambitie te verwezenlijken. Voor de periode 2023-2026 is het tussendoel gesteld op 150 junioren, een concrete stap op weg naar een veelbelovende toekomst. De doelstelling getuigt van toewijding aan het jeugdroeien en het verwelkomen van nieuwe enthousiaste gezichten in de roeisport.

“Het is een stevige doelstelling die maakt dat we echt op een andere manier naar jeugdroeien moeten kijken”

Paula Knape – Voorzitter Het Spaarne

Wat de doelstelling speciaal maakt, is de brede en structurele aanpak die Het Spaarne hanteert. Voorzitter Paula Knape benadrukt dat het niet een “projectje” is voor een enkel bestuurslid of een paar enthousiaste juniorencoaches en instructeurs. Het is een collectieve inspanning van de hele vereniging. Het aantrekken, ontwikkelen en behouden van vrijwilligers zal niet alleen de jongere leden ten goede komen, maar ook de gehele vereniging versterken. Ook het beheer van social media, het vinden van de juiste balans tussen vrijwilligers en professionals, en het bevorderen van een gastvrije, aangename verenigingscultuur zijn prioriteiten die de vereniging wil aanpakken.

In de Algemene Ledenvergadering in het voorjaar van 2023 werd het beleidsplan met open armen ontvangen en breed gesteund. Oudere leden, het bestuur en vooral de jeugdcommissaris genieten van het plezier en de energie die de jeugd met zich meebrengt. Het Spaarne voelt zich verantwoordelijk voor het bestrijden van bewegingsarmoede onder jongeren, het betrekken van nieuwe doelgroepen bij de roeisport en het tegengaan van vergrijzing binnen hun ledenbestand. Het vertrouwen en de gedrevenheid zijn enorm: ze hebben er serieus zin in!

Het Spaarne laat zien dat ze vooroplopen in het formuleren van een ambitieuze groeidoelstelling en deze verankeren met een solide aanpak. Als KNRB ondersteunen we deze werkwijze en hopen dat andere verenigingen zich hierbij aansluiten.

Ook werken aan meer junioren op jouw vereniging?