roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

In memoriam: Erik Hartsuiker

Erik Hartsuiker (m) met Herman Rouwé en Just Bos tijdens de Olympische Spelen in 1964

Onlangs heeft de KNRB vernomen dat op 13 januari jl. op 78 jarige leeftijd is overleden

Erik Hartsuiker

Erik Hartsuiker, roeier van U.S.R. Triton veroverde bij de Olympische Spelen van 1964 in Tokyo de bronzen medaille in de twee met stuurman. Hij roeide met Herman Rouwé en de van Argo geleende stuurman Just Bos. Heel opmerkelijk aan deze prestatie was dat beide roeiers pas tweedejaars waren.

In het jaar ervoor was de Nereus-twee met Sjoerd Wartena en Sipke Castelein tweede geworden op de Europese kampioenschappen in Kopenhagen. Deze twee kreeg in het olympische jaar zware concurrentie van de eveneens ervaren Njord roeiers Bergsma en Koch. In het seizoen ontstond een hevige tweestrijd om de olympische tickets. Maar de spreekwoordelijke derde hond was de jonge Triton-twee, die in het seizoen al opzien baarde door op de sterk bezette Hügelregatta in Essen het sterke Duitse veld te verslaan. Bij de nationale kampioenschappen gebeurde wat in Amsterdam en Leiden al werd gevreesd, Erik Hartsuiker en Herman Rouwé wonnen in hun kenmerkende stijl en mochten zich opmaken voor de eerste Europese kampioenschappen in Amsterdam en vervolgens de Olympische Spelen in Tokyo.

In Amsterdam werden de Tritonezen vierde. In Tokyo werden de bonzen medailles omgehangen. In 1967 won Triton de Varsity met Rouwé en Hartsuiker op de slagplaatsen, op indrukwekkende wijze. De Tritonvier leek daarna wat op haar retour, maar wist zich toch te plaatsen voor de Olympische Spelen van Mexico in 1968. Daar kon de ploeg geen hoofdrol spelen. Rouwé stopte, maar Erik Hartsuiker roeide nog door in de Aegir/Hollandia acht die bij het Europees kampioenschap in Klagenfurt in 1969 enkele centimeters tekort kwam voor de bronzen medaille.

De KNRB condoleert nabestaanden, familie en vrienden van Erik.

Namens de roeibond in deze,
Jan Klerks – bondscoach