roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Informatie nieuwe kledingregels

De kledingregels zijn een blijvend punt van onbegrip tussen roeiers en kamprechters. De kamprechters passen de regels toe en verlangen (niet meer, maar ook niet minder) dat de roeiers zich aan de regels houden.

Op verzoek van de AV van 23 maart 2019 zijn de kledingregels nu aangepast en verruimd. Uitgesproken is dat die verruimde kledingregels vervolgens consequent en consistent gehandhaafd zullen worden. Om jullie goed te informeren is een uitgebreide toelichting en een visueel overzicht gemaakt.

Wat zijn de uitgangspunten van de nieuwe regels:

  • Een roeier moet in ieder geval het ‘vastgestelde tenue’ dragen. Het maakt echter niet meer uit welke uitvoering van dit tenue gedragen wordt. Dus als binnen een ploeg de ene roeier korte broek en T-shirt draagt en de ander een pakje, wordt dit voortaan gezien als correct.
  • Verschillende verenigingen hebben een lange broek, die op ondergeschikte elementen (doorgaans een streep o.i.d.) niet in overeenstemming is met de vastgestelde korte broek. Verenigingen krijgen de mogelijkheid om deze lange broek ook officieel vast te laten stellen.  Een dergelijke lange broek die over de korte broek wordt gedragen, wordt dan voortaan gezien als ‘correct tenue’. Het is niet toegestaan om een andere lange broek over de korte broek te dragen.
  • De verplichting dat onderkleding uniform is blijft. Indien niet uniform op ondergeschikte punten, zal dit voortaan afgedaan worden met het verzoek om te corrigeren of een berisping. Indien een vereniging hier structureel haar zaken niet op orde heeft, zal dit worden opgepakt met de vereniging op bestuurlijk niveau.
  • Er komt formeel de mogelijkheid voor HvdJ’s van niet-nationale wedstrijden om te bepalen dat onderkleding niet uniform hoeft te zijn. Hier volgt logischerwijs uit dat ook op deze wedstrijden voor alle roeiers het tenue in orde moet zijn en dat op nationale wedstrijden er geen verschil meer is tussen het toepassen van de regels op de 1e dan wel 2e dag of tussen verschillende velden.
  • Verder wordt het nodige gewijzigd in de reclameregels.  Omdat dit pas z’n beslag kan krijgen na de bestelrondes bij de verschillende verenigingen, zullen deze regels in 2019 nog niet gehandhaafd worden.

Handhaving

De nieuwe kledingregels zijn op alle punten een verruiming ten opzicht van de oude regels. Er is dus geen reden waarom een ploeg niet aan deze regels zou moeten kunnen voldoen.

Lichte overtredingen (bv wel/geen streep op onder-tenue) die niet hersteld kunnen worden, worden afgedaan met een berisping.
Totdat het systeem ten aanzien van boetes verder is uitgewerkt, zullen er nog geen boetes worden opgelegd. 
Zwaardere overtredingen (tenue niet in orde of verschillende kleuren onderkleding) die niet hersteld (kunnen) worden, leiden derhalve tot een waarschuwing.

Op de vrijdag en zaterdag van de Hollandia zullen voor overtredingen van de kledingregels berispingen worden uitgedeeld. Vanaf de zondag van de Hollandia worden de regels consequent toegepast.

In de loop van het seizoen zal er meer helderheid komen ten aanzien van handhaving op tijd-wedstrijden en de invoering van het boetestelsel. Er zijn op dit moment nog geen lange broeken goedgekeurd. Anticiperend op deze regel zullen in 2019 lange broeken die in hoofdkleur en patroon overeenstemmen met de korte broek, over de korte broek gedragen mogen worden.