roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Inspirerend Nationaal Roeicongres 2024: 'Met elkaar doorgroeien'

“Door kennis en ervaringen te delen in ons netwerk, vermenigvuldigen we het roeiplezier en kunnen we met elkaar doorgroeien”. Het waren de woorden van KNRB voorzitter Seada van den Herik tijdens het Nationaal Roeicongres afgelopen zaterdag. Zo’n 150 bestuurders, vrijwilligers, coaches en roeiers kwamen bijeen bij het St. Nicolaaslyceum in Amsterdam om kennis te delen, nieuwe ideeën op te doen en inspirerende workshops te volgen. We blikken terug op een geslaagde editie!

Terug- en vooruitblik door Seada van den Herik

De dag werd met enthousiasme gehost door Boyd Welsink. Seada gaf een inkijkje in haar eerste jaar als voorzitter van de roeibond. Met een slideshow van foto’s van het afgelopen jaar deelde ze haar optimisme over de groei van het roeien in Nederland, met aandacht voor duurzaamheid en diversiteit en inclusie. Uiteraard benoemde ze ook het succesvolle WK van het afgelopen jaar, waarna Nederland zich trots het beste roeiland ter wereld mag noemen.

Boys Welsink interviewt Seada van den Herik over het afgelopen jaar (door: Lotte Burgers)

Door kennis en ervaringen te delen in ons netwerk, vermenigvuldigen we het roeiplezier. Waarbij de KNRB organisatie een bescheiden kloppend hart is, die het netwerk verbindt en energie geeft.

Seada van den Herik, voorzitter KNRB

Maarten Hoffer over 3×3 basketbal en parallellen met coastal roeien

Na het interview met Seada bracht Maarten Hoffer, directeur van de basketbalbond, interessante parallellen en uitdagingen tussen basketbal en roeien aan het licht. Hoe hebben zij de opkomst van het 3×3 basketbal aangepakt? Peter Boeken, voorzitter van de coastal commissie, sloot het plenaire gedeelte af. Met de opkomst van coastal roeien als een gevestigde wedstrijdsport en Coastal Beach Sprint als nieuwe discipline op de Olympische Spelen in Los Angeles (2028), wierp hij een vooruitblik op de toekomst van het coastal roeien in Nederland.

Maarten Hoffer spreekt het publiek enthousiast toe (door: Lotte Burgers)

Inspirerende workshops en kennisplein

Na een heerlijke lunch had iedereen de mogelijkheid om in twee rondes verschillende workshops te volgen. In de lokalen van het St. Nicolaaslyceum stonden 20 workshopgevers klaar om in te gaan op leerzame en interessante onderwerpen die relevant zijn in de roeiwereld. Hoe zit het bijvoorbeeld met bestuursaansprakelijkheid? In de druk bezochte workshop door Edwin Fonck van Raetsheren leerde hij bestuurders over risicomomenten en hoe je een bestuurswissel soepel laat verlopen.

Tussen de workshops door werd er op het kennisplein, waar commissies en andere vertegenwoordigers uit de roeiwereld zichzelf presenteerden, kennis gedeeld en werden er boeiende gesprekken gevoerd.

Bezoekers met elkaar in gesprek op het kennisplein (door: Lotte Burgers)

Namens de KNRB willen we alle aanwezigen, sprekers en workshopgevers bedanken voor de geslaagde dag. Om het Nationaal Roeicongres volgend jaar weer een succes te maken wordt alle feedback gewaardeerd. Het evaluatieformulier kan via onderstaande knop worden ingevuld.