roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Junioren community trajecten in volle gang

Eind 2021 zijn maar liefst 20 verenigingen gestart met het ‘Begeleidingstraject Junioren roeien’ van de KNRB. Het doel van het verenigingsondersteuningstraject is het werken aan een gezamenlijke aanpak om meer junioren aan te trekken en te behouden en daarmee de roeisport in de toekomst vitaal te houden. De aanpak kenmerkt zich door het vergroten van de zichtbaarheid (welk verhaal vertel je als vereniging) en andere thema’s die van invloed zijn op juniorengroei, zoals binden & boeien van leden, vrijwilligersbeleid, en ontwikkeling van het technisch kader (trainers & coaches).

De 20 gecommitteerde verenigingen uit heel het land zijn onderverdeeld in vier werkgroepen. Elke werkgroep werkt momenteel onder begeleiding van twee procesbegeleiders van het Back2Basics netwerk aan één van de genoemde thema’s. Daarnaast vertalen zij de opgedane inzichten, kennis en ervaringen uit de bijeenkomsten samen met hun achterban naar een vereniging specifiek (actie)plan. In het najaar worden al deze plannen bij elkaar gebracht, zodat er kruisbestuiving ontstaat tussen de vier teams en daarmee een totaalplan voor de ontwikkeling van het junioren roeien. De lessons learned worden vervolgens weer gedeeld met alle geïnteresseerde roeiverenigingen, zodat we samen de roeisport woest aantrekkelijk en onweerstaanbaar maken.

Back 2 Basics is onder andere bekend van informatieve filmpjes over verenigkracht van de KNVB, zie bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=Umomu_aDQ4w&t=4s.