roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Kamprechter Piet van Arendonk bedankt met de pensionadostoel en emeritusspeld

Tijdens de coronapandemie liet Piet van Arendonk in een brief aan de kamprechterscommissie weten dat hij het welletjes vond: na zo’n 30 jaarwas het voor hem tijd om met kamprechteren te stoppen. Samen met het JKC (de Jonge Kamprechters) i s Piet op 25 juni jl. tijdens de Markregatta in het zonnetje gezet. Een uiterst geschikt moment omdat dit evenement van Roeivereniging Breda voor hem een thuiswedstrijd is.

Nadat Piet in het ochtendblok zelf nog de roeiriem ter hand had genomen en ’s middags juryhoofd Bert Verlaan had geholpen met een blokje kamprechteren, kon hij tijdens de borrel worden toegesproken. Piet is pas na zijn opleiding klassieke talen in Nijmegen in Breda aan het roeien geslagen. Dat heeft hij zeer verdienstelijk gedaan, want binnen roeivereniging Breda bezit Piet nog steeds de nodige baanrecords bij de Mark Competitie in diverse mastervelden en verschillende ploegsamenstellingen met andere roeicoryfeën van zijn club. Toch bleek Piet niet genoeg te hebben aan roeien alleen. Nadat hij in 1991 bij de ronde van Dort na zijn roeiwedstrijd Bert Verlaan had zien kamprechteren vanaf een jacht met een kop koffie in de hand en een fles binnen handbereik besloot Piet: dat wil ik ook!
 
Namens de kamprechtercommissie en het JKC was Tom van der Lelij aanwezig om Piet te bedanken voor zijn inzet in de afgelopen 30 jaar. Het optreden van Piet als kamprechter, dat in de afscheidsspeech werd omschreven als rustig, correct en met een groot rechtvaardigheidsgevoel, kan worden verklaard door zijn achtergrond als roeier en leraar. Die achtergrond moet ook hebben bijgedragen aan de motivatie van Piet om regelmatig voor dag en dauw op wedstrijden als kamprechter op te treden, onder meer tijdens het memorabele WK roeien in Amsterdam van 2014. Al met al genoeg reden om Piet te verrassen met de pensionadostoel en emeritusspeld.