roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Karolien Florijn stapt over naar boordgroep op weg naar EK

In Sevilla legde de boordgroep van het Aegon Nationaal Roeiteam de basis voor een belangrijk seizoen. Foto: Merijn Soeters

Hoofdcoach Josy Verdonkschot heeft met zijn coachteam nu ook de namen bekend gemaakt van de vrouwen die komend seizoen de boordselectie van het Aegon Nationaal Roeiteam vormen. Karolien Florijn maakt de overstap van de scull- naar de boordgroep.

Op weg naar het EK 2019 maken zestien roeisters deel uit van de selectie: Aletta Jorritsma, Ellen Hogerwerf, Elsbeth Beeres, Hermijntje Drenth, José van Veen, Karolien Florijn, Karien Robbers, Kirsten Wielaard, Laila Youssifou, Lies Rustenburg, Lisanne Brandsma, Marloes Oldenburg, Mieke Wilms, Monica Lans, Veronique Meester en Ymkje Clevering,

Verdonkschot maakte zijn keuzes na de laatste testen afgelopen week op het Olympisch Trainingscentrum Bosbaan: ‘We hebben tijdens de trainingsstages in Spanje hard gewerkt op weg naar een belangrijk seizoen waarin presteren op EK en WK onze prioriteit is. Ik heb het volste vertrouwen in deze groep en acht ze tot mooie prestaties in staat’.

Uit de selectie wordt na het NK kleine nummers een twee (W2-), een vier (W4-) en een acht (W8+) voor de komende EK geformeerd. In deze laatste klasse werd in 2018 het World Rowing Cup-klassement nog gewonnen door de Nederlandse Vrouwen Acht.

2019 staat vooral in het teken van excelleren op het EK in Zwitserland (Luzern, 31 mei-2 juni) en het WK in Oostenrijk (Linz/Ottensheim, 25 augustus-1 september). Daarbij is het WK tevens een kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. De Nederlandse boten moeten dan bij de top 6 (Achten top 5) eindigen om als TeamNL naar de Spelen van Tokyo te kunnen. De roeisters nemen verder nog deel aan het NK in kleine nummers (19-21 april), de World Rowing Cup 1 in Plovdiv (10-12 mei) en de World Cup finales in Rotterdam (12-14 juli).