roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

KNRB verlengt samenwerking met Federatie Sloeproeien Nederland

Sinds 2021 werken de KNRB en de Federatie Sloeproeien Nederland (FSN) samen om de roeisport op de kaart te zetten en deze verder te ontwikkelen. Vorige week is de samenwerking geëvalueerd en verlengd tot en met 2024.

Beide organisaties – met ieder een eigen cultuur en traditie – weten elkaar steeds beter te vinden. Uit de evaluatie blijkt dat er steeds meer gemeenschappelijke belangen naar voren komen en dat er een toenemende overlap is tussen de twee. De nieuwe afspraken bevatten concrete afspraken. Zo wordt er samengewerkt aan meer veiligheid op het water en is er afgesproken opleidingen voor elkaar open te stellen. Ook willen beide organisaties elkaar meer in beeld brengen op social media.

In Nederland wordt sinds 1975 in wedstrijdverband geroeid in roeisloepen. Hoewel het een redelijk onbekende sport is, wordt deze beoefend door naar schatting 5.000 roeiers. Omdat er naast authentieke (houten) sloepen ook wordt geroeid in nieuwbouw sloepen van polyester en aluminium, groeit de sport nog steeds. Er wordt in verschillende klassen geroeid met teams van 6 tot 12 roeiers.

Binnen de Federatie Sloeproeien Nederland worden jaarlijks, door het hele land, tientallen sloeproei-races georganiseerd, waarbij Weesp de eerste wedstrijd verzorgt. Aan het einde van het seizoen worden, bij de afsluitende wedstrijd Muiden-Pampus-Muiden, nadat door het hele land (van Maastricht tot Terschelling en van Rotterdam tot Deventer) door sloeproei-teams uit het hele land zo’n 30 officiële wedstrijden zijn geroeid, in de verschillende klassen de kampioenen bekend gemaakt.