roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

KNRB Instructeurscongres in Utrechtse Metaal Kathedraal

Vorig weekend vond het jaarlijkse KNRB Instructeurscongres plaats in de Metaal Kathedraal in Utrecht: een prachtige setting voor de 75 aanwezige instructeurs, workshopgevers en KNRB-medewerkers. Zowel de binnen- als buitenruimtes droegen bij aan een ontspannen sfeer.

De recreatieve roeier

De dag werd geopend door Feike Tibben, bestuurslid van de KNRB, en Iris Rusz van de commissie recreatief roeien. Iris Rusz deelde inzichten uit het onderzoek naar ‘de recreatieve roeier’, waarbij de roeiersleefstijlen en de drijfveren (verbinding, beweging en uitdaging) centraal stonden. De ontdekking dat nieuwe leden ongeveer twee jaar nodig hebben om volledig te integreren binnen een vereniging werd door instructeurs beschouwd als een ‘eye-opener’, waarmee rekening gehouden kan worden in het aanbod en de begeleiding van nieuwe leden. Het definitieve onderzoeksrapport wordt op 6 april, voorafgaand aan de Algemene Vergadering, aan het bestuur aangeboden.

Kennis wordt gedeeld tijdens het plenaire gedeelte

Videoanalyse, boten afstellen en bewustzijn rondom zichtbaarheid

Het tweede deel van de dag bestond uit drie verschillende workshops. Martijn van Rossum leidde een workshop over didactiek, waarbij roeivideo’s werden geanalyseerd en besproken in groepen, gevolgd door het bedenken van passende oefeningen. Erik Landman en Jacques Klok hielden een workshop over het afstellen van boten die door meerdere roeiers worden gebruikt, met aandacht voor praktische tips en ruimte voor vragen. De derde workshop werd gepresenteerd door Nadine van Wijk uit de commissie Veiligheid. Hierin benadrukte ze het belang van bewustzijn rondom zichtbaarheid en besprak ze methoden om veilige en tegelijkertijd plezierige en gevarieerde lessen te geven.

De workshop van Erik Landman en Jacques Klok over het afstellen van boten

Het congres werd afgesloten met een gezellige borrel, waar de deelnemers enthousiast terugkeken op een geslaagde en zonnige dag. Met positieve verwachtingen kijken we uit naar het volgende Instructeurscongres op 8 februari 2025!

Benieuwd naar alle foto’s? Bekijk het fotoalbum via onderstaande knop. Fotograaf: Lotte Burgers