roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Mark Slats verbreekt wereldrecord oceaanroeien

De aannemer uit Wassenaar roeide solo en non-stop de 5.000 kilometer van de Canarische eilanden naar de Kleine Antillen in iets meer dan 30 dagen. De roeier kwam zondag 14 januari rond 00.30 uur (Nederlandse tijd) aan op het eiland Antigua, 19 dagen sneller dan het vorige record. Slats deed mee aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge, een van de zwaarste roeiwedstrijden ter wereld, die elk jaar wordt gehouden.

De race was via Facebook te volgen, wat tienduizenden deden en Mark heeft met de race geld ingezameld voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Nadat zijn moeder ernstig ziek werd en behandeld moest worden voor longkanker merkte hij dat medicijnen erg duur zijn.  Met deze actie wil hij helpen medicijnen tegen kanker goedkoper te maken zodat een behandeling voor iedereen toegankelijk wordt. “Dit is voor jou, mama,” reageerde Slats vlak na aankomst in de haven.

De roeier vertrok met zijn boot Peanuts op 14 december van La Gomera op Las Palmas. Het vorige officiële record voor oceaanroeien (solo) stond op ruim 49 dagen. Mark is het gewend om alleen op de Atlantische Oceaan te zijn want hij zeilde al eerder meerdere keren solo de wereld rond.

Mark is pas in mei 2016 met roeien begonnen bij RV Rijnland waar hij onder de hoede van Nico van Ravesteyn roeien leerde. Al heel snel roeide hij ettelijke uren per dag in een skiff om het roeien goed onder de knie te krijgen. Want hij wilde blessure vrij en zo efficiënt mogelijk leren roeien.

Met behulp van zijn zeilvrienden uit Wassenaar heeft Marc Slats zelf het ontwerp voor zijn boot aangeleverd en die in Groot Brittannië laten bouwen. Hij heeft de boot zelf naar Nederland geroeid moest met zijn smartphone als navigatie.

De KNRB had de heer Slats graag op het komende National Roeicongres in het zonnetje gezet. Maar hij is dan nog niet in Nederland. De KNRB is voornemens hem op de komende AV van maart te huldigen. Naar het zich laat aanzien zal hij aanstaande zondag, kort na terugkomst, door de burgemeester van zijn woonplaats Wassenaar voor zijn prestatie worden geprezen.

Doneer http://www.markslats.nl/row4cancer

Mark heeft de boot zelf naar Nederland geroeid met zijn smartphone als navigatie