roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Meerpersoonsroeien, wedstrijden en competitie weer toegestaan vanaf 1 juli!

Goed nieuws voor Nederland én de sport. Door afstand te houden is per 1 juli meer ruimte voor iedereen! 

Vanaf 1 juli mogen we weer roeien zonder de beperking van de 1.5 meter norm. Let op voor fiets- en roeiergometeren in de binnenruimte adviseren we wel 1,5 meter afstand te houden. Op de kant en in de loods blijft de 1,5 meter afstand ook van kracht. Dat maakte minister-president Mark Rutte woensdagavond 24 juni tijdens een persconferentie bekend.

Een belangrijke versoepeling van de maatregelen waar we ons op hebben verheugd en waarmee het roeien in meerpersoonsboten per genoemde datum weer mogelijk is.

We begrijpen dat de versoepelingen ook nog veel vragen oproept. We werken er momenteel hard aan om onduidelijkheden en vragen uit te zoeken zodat we weten wat de versoepelingen specifiek voor de roeisport betekenen. NOC*NSF is op dit moment drukdoende om het sportprotocol aan te passen, dit ontvangen wij, naar verwachting, a.s. vrijdag. Schroom echter niet om de vragen te stellen, dit helpt ons ook om beter in kaart te krijgen welke onduidelijkheden er binnen de roeigemeenschap spelen rondom de versoepelingen. Stuur gerust een e-mail naar [email protected] of bel naar (020) 646 27 40. Houdt daarnaast ook de veelgestelde vragen pagina goed in de gaten, daar plaatsen we regelmatig nieuwe informatie indien we antwoorden hebben. Op basis van de informatie die wij ontvangen wordt ook het roeispecifieke protocol aangepast, dit verwachten wij zo snel mogelijk met de roeigemeenschap te delen, uiterlijk maandag 29 juni.

Roeiverenigingen kunnen alvast voorbereidingen treffen om het roeien in meerpersoonsboten per 1 juli weer mogelijk te maken. Roeibestuurders kunnen nu al initiatief nemen en contact opnemen met de veiligheidsregio’s zodat u per 1 juli uw verenigingsdeuren weer kunt open stellen aan al uw roeileden.

In het kort mag per 1 juli het volgende: 

  • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Ook binnen-accommodaties van roeiverenigingen om te trainen mogen weer openen.
  • Voor roeiers van alle leeftijden geldt dat zij ‘normaal’ mogen sporten. Dit betekent dat tijdens trainingen en wedstrijden geen 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden.
  • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen roeiers van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de loods, kleedruimtes en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
  • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn sinds 15 juni weer open.
  • Geforceerd stemgebruik langs het water in groepen/koren, zoals schreeuwen, is niet toegestaan. 
  • Per 1 juli zijn wedstrijden, competities en evenementen weer toegestaan. Hierbij mag publiek aanwezig zijn. Controleer bij de gemeente onder welke condities (en vergunningen) de wedstrijden, zomerkampen en evenementen mogen worden gehouden.
  • Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. In beginsel mogen er buiten maximaal 250 toeschouwers bijeen zijn (mits de gemeente akkoord is). En binnen maximaal 100 personen.

NOC*NSF werkt aan een beschrijving over de specifieke details met betrekking tot het organiseren van evenementen. Er wordt gerichte aandacht besteed aan de deelnemers, vergunningsplichtigheid en beheersing van toeschouwers.

  • Daarnaast dienen de hygiëneregels van het RIVM gevolgd te worden. 

Kijk voor meer informatie over de spelregels voor sport in het algemeen op de website van de Rijksoverheid.