roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Mooie opkomst bij Nationaal Roeicongres 2023

Het roeicongres van 2023: hét moment om met alle roeibestuurders uit Nederland te kijken waar we staan en waar we naartoe willen. Er waren vandaag ruim 200 roeiliefhebbers aanwezig op het St. Nicolaaslyceum om elkaar te ontmoeten, te inspireren en ervaringen te delen.

Boyd Welsink trapte het Nationaal Roeicongres van 2023 af door het thema ‘impact’ een diepere laag van betekenis te geven. Want wat mogen we verwachten van ‘impact’ als thema? Welsink: ‘Ergens schipperen we tussen een bepaald verlangen van impact maken, maar ook een situatie van machteloosheid als het gaat om de impact die op ons afkomt. Om als vereniging met impact om te gaan, en zelf ook impact te maken, zullen we op zoek moeten gaan naar een bepaalde resonantie met wat er al speelt. Met andere mensen, een plan, de natuur en met lessen uit de geschiedenis.’ De boodschap is dat we ons niet moeten blindstaren op de dingen die goed gaan, maar juist onze ogen open moeten houden voor impact buiten onze eigen bubbels.

Bondsvoorzitter Seada van den Herik vulde de opening van Boyd aan: ‘Ga uit van je kracht. Waar ben je goed in als vereniging? Van duurzaamheid tot toproeien, als we als verenigingen onze krachten gaan benutten en delen, dan worden we daar als roeiend Nederland sterker van.’ Ze stelde vervolgens kort het bestuur voor aan alle aanwezigen en kwam terug op het meerjarenbeleidsplan 2023-2028.

Ook kwamen sprekers Marianne van Leeuwen en Martijn van Westerop aan het woord over de klimaatontwikkelingen en de bestuurders van de toekomst. Het plenaire programma werd afgesloten door een gesprek met Ine Klosters over het omgaan met (on)verwachte impact als bestuurder.

Na de lunch waren er twee workshoprondes met maar liefst negentien workshops. De onderwerpen liepen uiteen van ‘goed sportbestuur’ tot ‘klimaatontwikkeling’ en de impact daarvan op je vereniging.

Samengevat blijkt na vandaag dat verenigingen met een duidelijke visie zich écht klaarmaken voor de toekomst. Wat vind je als vereniging belangrijk voor de toekomst? Waar zijn jullie goed in? Waar wil je de komende jaren iets aan doen? Het zijn allemaal vragen waar de sprekers, workshopgevers en bestuurders het over hebben gehad met elkaar.

We willen alle aanwezigen bedanken voor hun komst en energie!

Header fotografie door: Thomas Disseldorp