roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Ongeluk Jason jaar geleden - ter herdenking

Vandaag, 11 maart 2018, is het exact een jaar geleden dat op een zonnige, prille maart-zaterdag de Nederlandse roeiwereld rond het middaguur werd opgeschrikt door het zich al snel via de media verspreidende droeve bericht. In Arnhem had op het water een ongeval plaatsgevonden met een roeiboot waarbij een deel van de bemanning om het leven zou zijn gekomen.

De berichtgeving was nog niet heel nauwkeurig. Er was, gelukkig, ook sprake van overlevenden en bemanning die in kritieke toestand naar het ziekenhuis was vervoerd. Vrijwel direct was duidelijk dat het om leden van de Arnhemse roeivereniging Jason ging. En in de loop van de dag werd ook duidelijk dat er intussen twee leden van deze vereniging om het leven waren gekomen. Het betrof de heren Rob van den Heuvel en Kees Joosse. De stuurman van de verongelukte boot, de heer Eduard van den Dungen, was in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Helaas bleek na verloop van enige tijd dat hij niet kon worden gered.

De Nederlandse roeigemeenschap en Jason in het bijzonder raakte in een klap drie actieve, betrokken en gewaardeerde leden kwijt. Families en vrienden leden een onvervangbaar verlies.

Dit is wellicht ook het moment, om de leden en het bestuur van Jason een compliment te maken met de respectvolle en zorgvuldige wijze waarop zij met dit vreselijke ongeluk en daarmee samenhangende ingrijpende gevolgen zijn omgegaan.

Het is moeilijk om ons te realiseren dat achteraf geconstateerd moest worden, dat eigenlijk aan alle veiligheidseisen op de vereniging was voldaan. En dat voorts geconstateerd moest worden, dat de bemanningsleden evenzeer optimaal voor de roeiactiviteiten waren geprepareerd.

Het is een wijze les voor de hele Nederlandse roeiwereld, om te moeten constateren, dat ondanks dat, een noodlottig ongeval als dit, met zulke dramatische gevolgen, heeft kunnen gebeuren. En niet kon worden voorkomen.

De KNRB vindt het van belang om de verschrikkelijke en ingrijpende momenten van een jaar geleden niet ongemerkt voorbij te laten gaan.

We wensen de familie, vrienden van Rob van den Heuvel, Kees Joosse en Eduard van den Dungen en de leden van roeivereniging Jason vandaag sterkte bij de verwerking van het geleden verlies en de herinneringen die dit moment ongetwijfeld zullen oproepen.

Namens het bestuur en de medewerkers van de KNRB,
Jan Willem Landman