roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Online juniorenwerving in Amsterdam, hoe werkt dat?

Begin mei is een nieuw Amsterdams initiatief van start gegaan om op een betere manier nieuwe juniorleden te werven. Op veel roeiverenigingen, de Amsterdamse niet uitgezonderd, kan een junior een keertje op proef komen roeien. Maar direct daarna volgt de vraag of ze even lid willen worden. Voor iemand van 12, 13 of 14 jaar, die net uit een boot komt gerold is een dergelijke vraag vergelijkbaar met in de kroeg bij het eerste drankje vragen of je date met je wil trouwen! We gaan dus niet voor trouwen maar voor daten; een periode zonder de druk, wat ‘daten, aan elke snuffelen’, dat is toch een veel betere aanpak. Precies wat de initiatiefnemer van ikwilroeien.amsterdam Jacques Klok voor ogen heeft. Snuffelen aan de roeisport. 

Wat is dan ikwilroeien.amsterdam?

Als initiatiefnemer ben je in de roeisport meteen ook coördinator, dus het net ophalen in Amsterdam levert vier verenigingen die meedoen: De Amstel, Willem III, De Hoop en RIC. Dat gaf voldoende basis om samen de markt op te gaan, op zoek naar de junioren van 11 tot 17 jaar die worden verleid tot een kennismaking met de roeisport.

Roeien is een technische sport, dat is voor ons natuurlijk een ‘open deur’. Maar voor de startende junioren en hun ouders niet altijd en het betekent dat je nooit na 1 of 2 lessen kan beoordelen of het roeien iets voor je is. Dat is wat we ons te weinig hebben gerealiseerd in het verleden. Er is gewoon wat meer tijd nodig om te kunnen beoordelen of je het leuk gaat vinden. Dat maakt dat we zijn gekomen op een ‘intromaand’, met het aanbod van 8 keer roeien voor € 50,- en daarna pas besluiten of je er mee door wil gaan. Dat is het concept waarmee ikwilroeien.amsterdam is gestart. 

In ieder geval succesvol!

Na een korte evaluatie zijn we overgestapt op een maandelijks instroommoment, zodat je steeds een klein groepje hebt dat met hetzelfde niveau begint. Ze sporten samen en dat maakt ook dat vriendschappen ontstaan. Na de intromaand blijkt dat ruim 60% besluit om lid te worden. 

Relevante informatie

Als laatste element in het concept is de gezamenlijke website ikwilroeien.amsterdam waarop alle belangrijke informatie voor junioren èn hun ouders is te vinden. Duidelijk gericht op de startende junioren en dus zonder allerlei afleidende teksten over bestuursavonden en commissievergaderingen. Zodra er vragen over roeien voor junioren binnenkomen bij de verenigingen worden ze naar de gezamenlijke site gestuurd. Daar is binnen enkele minuten duidelijkheid en kan direct via de site een intromaand worden geboekt en betaald.

Inmiddels is dit ruim 60 keer gebeurd. Daarnaast zijn er ook enkele tientallen junioren direct op de vereniging ingestroomd in de intromaand, op de meeste verenigingen zitten de instructiegroepen nu ook behoorlijk vol.

Meer weten over dit initiatief? Mail Jacques via de mail-to link: [email protected]