roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Roeien in overleg met veiligheidsregio

Het NOC*NSF ziet ruimte voor roeiverenigingen om in gesprek te gaan met de veiligheidsregio.  Het protocol zegt onder andere: “Met gezond verstand geredeneerd kunnen bepaalde sporten wel beoefend worden ondanks het feit dat ze te lijken te botsen met de regel.” De onderlinge afstand van de roeiplekken en de locatie van de sportbeoefening (buiten) zijn belangrijke punten die als argument gebruikt kunnen worden in dit gesprek.

De KNRB ziet enerzijds het belang van het naleven van de regels; het heeft er voor gezorgd dat er op verschillende verenigingen er een veiligere situatie is ontstaan (minder samenkomsten van roeiers).
Anderzijds horen we ook veel zorgen met betrekking tot de naderende koude periode waarin het roeien in eenpersoonsboten bij veel verenigingen niet meer mogelijk is. Ook is het roeien in eenpersoonboten voor studentenselecties een grote opgave (qua organisatie en motivatie). Er zijn veel verenigingen die met een goed werkend protocol de situatie op hun vereniging kunnen beheersen. Het roeien in een tweepersoons- of vierpersoonsboot (bij gestuurde vier zonder slagplek) zou uitkomst kunnen bieden. Een goede implementatie van extra maatregelen en naleving hiervan kan ruimte geven aan de roeimogelijkheden.

We vragen roeiverenigingen om te allen tijde voorzichtig te blijven en ook niet randen van de mogelijkheden (ten koste van de gezondheid) op te zoeken. Bovenstaande is echter wel een opening om het gesprek met eigen leden en de lokale overheden aan te gaan, bij een reeds goed functionerend protocol.

Meer informatie is ook terug te vinden op de website.