roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Stijgende energiekosten, dit zijn de compensatie regelingen

De energiekosten rijzen de pan uit, ook voor roeiverenigingen. De KNRB heeft samen met de andere sportbonden, NOC*NSF en een aantal politieke partijen een brandbrief aan minister Conny Helder van Sport gestuurd waarin we vragen om maatregelen te treffen. Omdat de nood voor sommige sportclubs hoog is, pleiten we voor een spoedige compensatieregeling en het openen van een noodfonds voor sportvoorzieningen die ernstig in de knel komen. 

Update dec:

Gemeenten en provincies krijgen vanaf het voorjaar van 2023 extra structureel geld om publieke en maatschappelijke voorzieningen (zoals sportverenigingen) te compenseren voor de hoge kosten. Het gaat jaarlijks in totaal om zo’n € 300 miljoen, oplopend tot een bedrag van € 400 miljoen.

Daarnaast komt er een noodfonds van € 6 miljoen euro en kunnen gemeenten en provincies bijspringen waar nodig. Het noodfonds is alleen voor verenigingen die niet in aanmerking komen voor de TEK-regeling.

Welke compensatieregelingen zijn er nu of zijn in ontwikkeling?

 • Kleinverbruikersregeling vanaf 1 januari 2023
  Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers, waaronder verenigingen. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per m3 tot een verbruik van 1.200 m3. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief € 0,40 per KWh tot een maximaal verbruik van 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betaal je het tarief zoals opgenomen in het energiecontract. Lees hier meer over het prijsplafond.
 • Vaste korting van €190 in november en december 2022
  Het prijsplafond wordt op 1 januari 2023 ingevoerd. Om deze winter al te helpen ontvangen kleinverbruikers in november en december een vaste korting van €190 per maand op de energierekening. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers. Jullie energieleverancier informeert jullie over de exacte manier van compenseren. De meesten trekken de 2 bedragen af van de energierekening. 
 • Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)
  Over deze regeling werd 14 oktober meer duidelijk. In een brief aan de Tweede Kamer gaf de minister van EZK aan hoe de regeling er op hoofdlijnen gaat uitzien:
  • De onderneming (mkb) staat ingeschreven in het handelsregister, dit kan ook een sportclub zijn;
  • Een bedrijf verbruikt tenminste 5.000 m3 gas of 50.000 KWh elektriciteit; –> update: is vervallen
  • Minimaal 12,5% van de omzet bestaat uit energiekosten.–> update: 7%
  • De tegemoetkoming betreft 50% van de kosten boven een drempelprijs (€1,1/ m3 gas, €0,35/KWh elektriciteit)
  • De tegemoetkoming bedraagt maximaal € 160.000.
  • De regeling gaat over 1 november 2022 t/m december 2023. Aanvragen kan hier naar verwachting in het 2e kwartaal 2023. Uitbetaling vindt met terugwerkende kracht plaats.

Lees hier meer over de TEK-regeling.

Met deze maatregel wordt een deel van de sportsector geholpen, maar ook een deel niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor verenigingen die tussen het prijsplafond voor kleinverbruikers en de ondergrens van de TEK-regeling vallen. 

 • Noodfondsen
  Hier en daar hebben gemeentes al een noodfonds ingesteld. Vraag ernaar bij jullie gemeente.

Voor de roeisport loopt het verbruik sterk uiteen. Met NOC*NSF blijven we nadrukkelijk pleiten voor een oplossing voor de totale sportsector. Zie hier ook de reactie van NOC*NSF.

Aanvullend nog een paar tips:
Steunloket Energie: Sportstroom.nl heeft een steunloket die je kunt bellen of mailen voor advies.

Vast contract: Vrijwel geen enkele energieleverancier wil stroom- of gastarieven voor een vaste periode afgeven. Dat is zeer ongewenst: het betekent dat je de koudste (= duurste) maanden van het jaar tegen een variabel tarief wordt afgerekend. Bovendien kun je de energiekosten niet begroten.
Bij SportStroom kun je als vereniging nog een vast contract voor de periode van 1 jaar afsluiten. Een aanvraag kan ingediend worden via [email protected]

SportNLGroen: Een tool om alle producten, subsidies, leningen en energie zelf online te regelen voor je vereniging. Incl. energiecoaches en offertes o.b.v. de oppervlakte gegevens (Kadaster) van jouw roeivereniging en de lokale subsidies.

Heb je hier vragen of ideeën over neem dan contact op met Mirella Feeke (KNRB Coördinator Verenigingen) via [email protected].