roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Stijgende energiekosten, dit zijn de compensatie regelingen

De energiekosten rijzen de pan uit, ook voor roeiverenigingen. De KNRB heeft samen met de andere sportbonden, NOC*NSF en een aantal politieke partijen een brandbrief aan minister Conny Helder van Sport gestuurd waarin we vragen om maatregelen te treffen. Omdat de nood voor sommige sportclubs hoog is, pleiten we voor een spoedige compensatieregeling en het openen van een noodfonds voor sportvoorzieningen die ernstig in de knel komen. 

Welke compensatieregelingen zijn er nu of zijn in ontwikkeling?

 • Kleinverbruikersregeling vanaf 1 januari 2023
  Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers, waaronder verenigingen. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per m3 tot een verbruik van 1.200 m3. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief € 0,40 per KWh tot een maximaal verbruik van 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betaal je het tarief zoals opgenomen in het energiecontract. Lees hier meer over het prijsplafond.
 • Vaste korting van €190 in november en december 2022
  Het prijsplafond wordt op 1 januari 2023 ingevoerd. Om deze winter al te helpen ontvangen kleinverbruikers in november en december een vaste korting van €190 per maand op de energierekening. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers. Jullie energieleverancier informeert jullie over de exacte manier van compenseren. De meesten trekken de 2 bedragen af van de energierekening. 
 • Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)
  Over deze regeling werd 14 oktober meer duidelijk. In een brief aan de Tweede Kamer gaf de minister van EZK aan hoe de regeling er op hoofdlijnen gaat uitzien:
  • De onderneming (mkb) staat ingeschreven in het handelsregister, dit kan ook een sportclub zijn;
  • Een bedrijf verbruikt tenminste 5.000 m3 gas of 50.000 KWh elektriciteit;
  • Minimaal 12,5% van de omzet bestaat uit energiekosten.
  • De tegemoetkoming betreft 50% van de kosten boven een drempelprijs (€1,1/ m3 gas, €0,35/KWh elektriciteit)
  • De tegemoetkoming bedraagt maximaal € 160.000.
  • Uitbetaling vindt op zijn vroegst plaats in het tweede kwartaal van 2023.

Met deze maatregel wordt een deel van de sportsector geholpen, maar ook een deel niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor verenigingen die tussen het prijsplafond voor kleinverbruikers en de ondergrens van de TEK-regeling vallen. 

 • Noodfondsen
  Hier en daar hebben gemeentes al een noodfonds ingesteld. Vraag ernaar bij jullie gemeente.

Voor de roeisport loopt het verbruik sterk uiteen. Met NOC*NSF blijven we nadrukkelijk pleiten voor een oplossing voor de totale sportsector. Zie hier ook de reactie van NOC*NSF.

Heb je hier vragen of ideeën over neem dan contact op met Mirella Feeke (KNRB Coördinator Verenigingen) via [email protected].