roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Terrassen wel open, maar roeien in de buitenlucht niet mogelijk

Gisteren, dinsdag 11 mei, gaven demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge een persconferentie. Helaas heeft dit nog niet de versoepelingen gebracht waar we op hadden gehoopt met elkaar. Ja, er mag weer binnen gesport worden en de regels voor volwassenen ouder dan 27 jaar worden verruimd, maar dat levert voor de roeisport nog weinig op.

Indien het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames op maandag 17 mei verder is gedaald, ongeveer een afname van 20 procent ten opzichte van de piek eind april, dan kan stap 2 van het openingsplan volgende week worden gezet. Dit houdt in dat er op binnensportlocaties weer met een maximum van 30 personen per ruimte én op 1,5 meter afstand gesport mag worden. Daarnaast kan er buiten weer in groepsverband gesport worden, maar wel met maximaal 30 personen en op 1,5 meter afstand voor volwassenen die 27 jaar of ouder zijn. Voor de volwassenen tot en met 26 jaar blijven de regels gelden zoals ze nu zijn.

Wat levert dit op voor de roeisport? Weinig! Natuurlijk is het mooi dat er weer krachttraining gedaan mag worden, en op een ergometer binnen geroeid mag worden, maar dat is natuurlijk niet wat we willen nu de zomer er aan komt. Samen buiten in een meerpersoonsboot, zonder beperkingen, roeien is waar we naar toe willen. Hoe is het mogelijk dat we straks wel met elkaar buiten op de vereniging op het terras een biertje mogen drinken, maar niet met elkaar in één boot mogen roeien?

”Een stap naar verruiming voor de sport is mooi, echter is er nu nog een hele grote groep die nog niet buiten mag roeien in meerpersoonsboten”

Rutger Arisz (voorzitter KNRB)

”Een stap naar verruiming voor de sport is mooi, echter is er nu nog een hele grote groep die nog niet buiten mag roeien in meerpersoonsboten. Ik wil graag iedereen en natuurlijk in de eerste plaats het bevoegd gezag, oproepen om breed naar openstelling van de sport te kijken. Roeiers kunnen veel incasseren maar een totaalverbod dat al een jaar duurt voor mensen boven 27 jaar raakt diep en heeft ook invloed op de (mentale) gezondheid. Daarbij moeten we breder kijken dan alleen maatregelen over de afstand en het aantal contacten, er zijn ook andere oplossingen! Je kunt niet alleen met je hamer blijven zwaaien als er een goed gevulde gereedschapskist naast je staat”, aldus Rutger Arisz.

Inmiddels is duidelijk dat besmettingen niet of nauwelijks in de buitenlucht plaatsvinden, én sport draagt bij aan de gezondheid van iedereen. We maken ons dan ook hard voor het feit dat we straks wel met elkaar in meerpersoonsboten mogen roeien en daarna na kunnen praten over de training op het terras.