roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Terugblik nationale junioren kick-off: 'plezier staat centraal'

In het weekend van 18 en 19 september organiseerde de KNRB de nationale junioren kick-off in het Olympisch Trainingscentrum te Amstelveen. Tijdens dit weekend waren er sessies met topcoaches, olympische medaillewinnaars en er werd geroeid. Maarliefst 90 wedstrijdroeiers en 40 wedstrijdcoaches waren aanwezig op de Bosbaan. Hoe is deze kick-off bevallen en is het voor herhaling vatbaar? We vroegen het Thomas Notermans, Hoofdcoach U19 bij de KNRB.

Waarom een nationale junioren kick-off?
Afgelopen maanden heb ik goed kunnen ondervinden dat momenten samen met roei(st)ers en coaches zeer nuttig zijn. Het uitwisselen van kennis onderling, het coachen van roeiers van andere verenigingen, maar ook zeker het samen roeien; roeiers maken elkaar namelijk beter. Het is goed om op zoek te gaan naar nieuwe trainingsvormen en met elkaar van gedachten te wisselen over manieren waarop junioren veel plezier hebben.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat er kennisoverdracht is vanuit het olympisch team. Met de beste prestaties op een Olympische Spelen ooit zijn de verhalen achter de prestaties in Tokio van onder andere Eelco, Josy en Jabik nog waardevoller. De U19 is een zeer belangrijke doelgroep omdat deze leeftijd een belangrijke basis voor de toekomst blijkt te zijn; van de veertien medaillewinaars op de Olympische Spelen in Tokio zijn negen roei(st)ers begonnen als junior. Het is daarom zeer belangrijk om de vereniningen en coaches waar mogelijk te helpen bij het faciliteren van het juniorenroeien.

Hoe is de kick-off in ontvangst genomen? Hoe waren de reacties?
Voorafgaand waren de reacties op het idee al positief en dat geluid was ook hoorbaar tijdens het weekend. Het blijkt zo waardevol om met elkaar te zijn, nieuwe kennis te vergaren en hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Is deze dag voor herhaling vatbaar? Gaan we het volgend jaar weer terugzien?
Ja, zeker weten. Samen met Sigrid Dogger en Rutger Mollee zullen wij het weekend evalueren en dan plannen we de volgende kick-off in september van 2022.

Het is bijzonder om de ontwikkeling van vele roeiers te zien afgelopen half jaar en in lijn daarmee de prestaties op de Coupe en het WK. Ik kijk uit naar dit najaar waar we het EK junioren nog krijgen, wat eigenlijk in mei al zou plaatsvinden, maar vanwege corona werd verplaatst. Het positieve hieraan is dat dit aanstormend talent de mogelijkheid krijgt om nu al te acteren op internationaal niveau, waar dat gewoonlijk pas in de zomer plaatsvindt. Hierdoor maken ze nu al kennis met hard racen en een toernooi varen. Ik verwacht dat dit voor sommigen een enorme impuls kan geven aan hun ontwikkeling.