roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Tramadol op dopinglijst 2024

Per 1 januari 2024 treedt de Dopinglijst 2024 in werking. De belangrijkste wijziging is dat de stof tramadol aan de lijst is toegevoegd. Sporters die tramadol gebruiken, dienen een dispensatie aan te vragen.

Tramadol

Per 1 januari 2024 zal tramadol binnen wedstrijdverband verboden zijn. Tramadol is een morfine-achtige pijnstiller (opioïd) en wordt onder andere verkocht onder de merknamen Tramagetic, Tramal en Zaldiar (met paracetamol). Tramadol valt onder de categorie S7. Narcotica.

Tramadol-misbruik kan leiden tot fysieke afhankelijkheid, verslaving en overdosering. Bovendien is gebleken dat tramadol de sportprestaties kan verbeteren. WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) geeft aan dat tramadol vooral wordt gebruikt binnen wielrennen, rugby en voetbal.

Buiten wedstrijdverband wordt er niet op tramadol gecontroleerd. Echter heeft WADA voor tramadol een detectietijd van 24 uur bepaald. Hierdoor kan het gebruik buiten wedstrijdverband alsnog leiden tot een positieve test binnen wedstrijdverband.

Als een sporter vanwege medische redenen tramadol gebruikt, dient deze een dispensatie aan te vragen. Meer informatie over het aanvragen van dispensatie is te vinden via onderstaande knop.