roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Over KNRB

1921 - 1940

1921 – Een delfts-blauw bordje ter ere van het winnen van Henley.
1921 – De Europese kampioenschappen op de Amstel. Finish van de twee met stuurman. Van links naar rechts: Frankrijk 2e. Nederland, 3e, en de winnaars de Belgen (rechts). In de Nederlandse boot: B.J.C. te Hennepe, J.A. van der Vegte (slag), C.A. van Es (stuurman) van De Maas.
1922 – Roeien voor vrouwen, dat vond men, begin 20e eeuw maar niets. Speciaal voor dames werd het stijlroeien geïntroduceerd. Dames hoefden niet hard te roeien, maar vooral mooi zijn. Ze droegen in de boot lange jurken en een korset. Dit zijn de winnaressen in van ’t stijlroeien-juniores, v.l.n.r. K.Koomans, M.J. Nienhuis, A.W. Stoorvogel, J.C. Haringhuizen en I.de Boer allemaal van De Delfsche Sport.
1929 – Waarschijnlijk de enige afdruk waarop te zien is dat Gunther in 1929 de Diamond Sculls in Henley won. Zijn huldiging in Amsterdam destijds was groots, heel Amsterdam liep uit.
1937 – Roeiwedstrijden van de Koninklijke op de Bosbaan. Tweeriemsgieken senioren Njord met W.K. Gunst (boeg) en D.J.Koeleman (slag) en J.F. Van Walsum (stuur) winnen.
1930- “ELKE PLOEG, waarvan één of méér roeisters, gedurende den wedstrijd of na aankomst naar het oordeel van de meerderheid der Jury den indruk van té grootte uitputting geven, moeten onherroepelijk van de overwinning worden UITGESLOTEN.” – dit waren de richtlijnen voor het stijlroeien tijdens het USR “Triton” lustrum van 1930! – foto ASR Nereus
1932 – 19 juni. Een sensationele eindspurt tussen de Jonge Acht B van Laga en Aegir tijdens de roeiwedstrijden van Willem III. De Delftenaren liggen voor de Groningers en hebben juist hun boeg verloren, die door het ‘vangen van een snoek’ uit de boot viel (links). Ondanks het gemis van een roeier, eindige Laga toch nog als eerste. – foto collectie RHC Groninger Archieven.