Vaardigheidsproeven

Wil je op een goede manier leren roeien en ook je conditie verbeteren of op peil houden? Dan is de Vaardigheidsproef een mooie uitdaging.

Tijdens een Vaardigheidsproef wordt een bepaalde afstand (afhankelijk van geslacht en leeftijd) binnen een bepaalde tijd roeiend afgelegd. Na het behalen ervan, kun je een KNRB-roeivaardigheidsdiploma ontvangen (aan te schaffen door de vereniging in de webshop).

Vaardigheidsproeven roei je in het meest individuele nummer. Bij scullen in de skiff, C-1 of eenpersoonswerrie en bij boordroeien in de 2-.

Er zijn vaardigheidsproeven voor volwassenen en voor junioren. Voor junioren zijn er ook nog aanvullende eisen op het gebied van kennis van het roeien, bijvoorbeeld de roeicommando’s en roeimateriaal.

Bij sommige roeiverenigingen is het behalen van de vaardigheidsproef verplicht om deel te nemen aan bepaalde activiteiten of om gebruik te mogen maken van bepaald materiaal. Maar ook als je gewoon eens wilt weten wat je kunt of om te kijken of je jezelf kunt verbeteren, kun je een vaardigheidsproef afleggen.

Chris van Winden-beker

Jaarlijks reikt de roeibond de Chris van Winden-beker uit. Dit is een wisselprijs voor volwassenen die bestemd is voor de vereniging die in verhouding tot het aantal seniorleden van die vereniging de meeste vaardigheidsproeven heeft afgelegd. Het betreft vaardigheidsproeven in de skiff, een wherry, of een tweeriemsgiek. Ook voor de vereniging met de meeste afgelegde jeugd en junioren vaardigheidsproeven is er een prijs te winnen. Jaarlijks kunnen verenigingen het aantal vaardigheidsproeven voor 1 november aan de KNRB doorgeven.