Paul Veenemans Prijs

Paul Veenemans was een atleet die uitblonk in vier verschillende takken van sport: roeien, fietsen, schaatsen en hardlopen. Op 6 februari 1973 overleed hij onverwacht aan de gevolgen van een auto-ongeluk. De toenmalige penningmeester van de KNRB, Jan Fortuin, stelde een wisselprijs ter beschikking voor een wedstrijd die roeien, wielrennen, schaatsen en hardlopen combineerde. Zo ontstond de Paul Veenemans Prijs, kortweg PVP.

Het karakter van de wedstrijd is door de jaren heen onveranderd gebleven: de beste allround atleet en atlete winnen de prijs. Jaarlijks wordt de Paul Veenemans Prijs door een andere vereniging georganiseerd. De wedstrijd werd in 1975 voor het eerst door Nereus georganiseerd.  Op 10 en 11 november 2018 organiseert RV Hemus de Paul Veenemans Prijs.

Paul Veenemans Prijs toewijzing

De procedure voor toewijzing van de Paul Veenemans Prijs gaat volgens een vast stramien. Geïnteresseerde verenigingen kunnen zich tot 1 april voor de organisatie van de Paul Veenemans Prijs van het jaar daarop aanmelden bij de KNRB via wedstrijdzaken@knrb.nl. In deze fase hoeft alleen interesse kenbaar gemaakt te worden en is het nog niet nodig om uitgewerkte parkoersen te hebben. Voor vragen kunt u contact opnemen met de Commissie Wedstrijden van de KNRB commissiewedstrijden@knrb.nl

De organisatie dient een geschikt roeiwater te hebben waarop een wedstrijd in skiffs en twee-zonders over 3 à 3,5 km kan worden verroeid. Verder zal er in de buurt een loopparcours (ca. 5 km) en een fietsparcours (10 km) moeten worden uitgezet. Voor het schaatsen kan eventueel worden uitgeweken naar een schaatsbaan buiten de eigen stad. Op beide dagen worden twee onderdelen georganiseerd, waarbij het de voorkeur heeft om het roeien als laatste te laten plaatsvinden.

Vóór 1 mei wordt aan de geïnteresseerde verenigingen verzocht een uitgebreider plan voor te leggen. Hier moeten de parkoersen in beschreven staan, en hoe veiligheid en eerlijkheid zo veel mogelijk gegarandeerd kunnen worden. Ook moet vermeld worden waarom de vereniging juist dit jaar de Paul Veenemans Prijs wil organiseren.

Voor 1 juni zal de organisatie voor het komende jaar aan een vereniging worden toegewezen. Bij de publicatie van de voorlopige wedstrijdenkalender zal ook een voorlopige datum voor de Paul Veenemans Prijs gepland worden (eind oktober of begin november).