roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Academie Opleider

Praktijkbegeleider

Als praktijkbegeleider heb je een heel praktische rol binnen jouw vereniging: je begeleidt deelnemers die een instructeurs- of coachopleiding doen bij de uitvoering van hun praktijkopdrachten. Je bedenkt en creëert optimale leersituaties die aansluiten bij de leerdoelen en ontwikkeling van de deelnemer.

Wil jij leren hoe je dit bij jouw vereniging nog optimaler kunt inrichten? Volg dan de cursus praktijkbegeleider.

Als praktijkbegeleider ben je opgeleid om die rollen te begeleiden waar je zelf ook voor bent gekwalificeerd. Dus ben jij roeicoach 3? Dan kun je als praktijkbegeleider een rol spelen bij de RC2 en RC3 opleiding. Ben jij roei-instructeur 3? Dan begeleid je nieuwe instructeurs bij hun opleiding. Kamprechter? -> kamprechteropleidingen. Enzovoorts.

Vaak zijn de leersituaties die je begeleidt onderdeel van een cursus of training die je zelf, of een andere instructeur/coach verzorgt. Als zeer ervaren instructeur/coach bespreek je de leersituaties voor, observeer je de deelnemer bij het uitvoeren van zijn of haar leertaken, geef je na afloop feedback en zet je de deelnemer aan tot zelfreflectie, zodat hij of zij zich kan verbeteren. Ook adviseer je als praktijkbegeleider de deelnemer over zijn voortgang en mogelijkheden en houdt je eventueel contact met de docent over het verloop van het leertraject.

Wat houdt de opleiding in

Opzet opleiding + data

In deze cursus start je met een e-learning waarin je veel leert over de rol praktijkbegeleider en een tweetal voorbereidende opdrachten. Als deze zijn ingeleverd en als voldoende beoordeeld, kun je aanmelden voor de eerstvolgende workshopdag. Tijdens de dag ga je praktisch aan de slag met je medecursisten op een aantal thema’s zoals communicatie, drijfveren, mindset, begeleiden en motivatie. Het leuke is dat deze mensen uit allerlei verschillende sporten komen en ieder vanuit de eigen leeromgevingen veel inspiratie meeneemt.

De cursus is ontwikkeld in een samenwerking tussen KNSB (schaatsen) / NHV (handbal) / NKBV (klimsport) / NTFU (toerfietsunie) en recent is de KNRB ook aangesloten. De aanmelding verloopt via NKBV. Om in te schrijven dien je hier bij de NKBV eerst een account aan te maken (gratis). Vervolgens kun je met de knop onderaan deze pagina inschrijven.

Geplande data 2023
Nadat je de voorbereidende opdrachten hebt gemaakt kun je je via Flowsparks, het e-learningplatform, voor één van de data aanmelden.

  • Zondag 22 mei 2022 (Wageningen)
  • Zaterdag 24 september 2022 (Woerden)
  • Zaterdag 15 oktober 2022(Utrecht)
  • Zaterdag 12 november 2022(Arnhem)
  • Zondag 11 december 2022 (Wageningen)

Toelating

Je kunt deelnemen aan de cursus als je voldoet aan de volgende instroom-eisen:

  • Mbo-diploma, of diploma havo/vwo, of aantoonbaar soortgelijk niveau;
  • Diploma in de sport op niveau 3* met geldige licentie (bijvoorbeeld roeicoach 3 of roei-instructeur 3;
  • Leeftijd van minimaal 21 jaar;
  • Een VOG dat je op verzoek kunt overleggen.

Kosten

De cursus inclusief nakijken opdrachten en diplomering kost 45,-

Examinering

Als je de workshopdag met goed gevolg is afgerond, ontvang je het diploma en kun je direct aan de slag als praktijkbegeleider in jouw sporttak.

Inschrijven kan hier