roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein Bestuur en organisatieJunioren

Junioren vinden en bereiken

Meer junioren begint natuurlijk bij werving van nieuwe sporters die nog niet roeien. Bekendheid van de sport en jouw vereniging bij de kids is een eerste stap.

Voor werving brengen we de nodige cijfers in kaart, ontwikkelen we hulpmiddelen om junioren te bereiken, delen we hoe succesvolle open dagen te organiseren en hoe de belangstelling om te zetten in een proeflidmaatschap. Uiteraard werken we samen met de commissies Schoolroeien en Opvang.

Inzichten en tips

Wanneer kan een junior beginnen met roeien?

Uit de enquête onder junioren (december 2020) blijkt dat de meesten zijn begonnen met roeien op 12-15 jarige leeftijd. Over het algemeen wordt 10 jaar als minimumleeftijd gehanteerd.

TIP: Beter dan leeftijd als criterium is het Efteling-principe: lang genoeg voor de achtbaan? Dan mag je meedoen. Een ander gehoord criterium: aanwezigheid van een afstandsbediening (als het kind adequaat reageert op aanwijzingen dan kan je meedoen, anders is het weinig zinvol en mogelijk gevaarlijk).

Waar richt je de werving op?

Van álle junioren in Nederland jonger dan 15 jaar (doelgroep werving) blijkt dat de meesten zijn begonnen met roeien toen ze 11 of 12 jaar oud waren. Samen met het resultaat uit de enquête onder junioren.

TIP: Richt je bij werving op de doelgroep 10-14 (laatste 2 groepen basisschool en eerste 2 klassen middelbare school.

Welke sporten doen junioren voordat ze gaan roeien?

In dezelfde enquête is gevraagd naar welke sport werd gedaan voordat is overgestapt naar roeien. Vrijwel alle junioren hebben een andere sport gedaan.

Hockey, voetbal, tennis en zwemmen zijn de meest genoemde sporten. Dus kennelijk is roeien aantrekkelijk voor een aantal hockeyers en voetballers die daar zijn uitgestroomd.

TIP: Neem contact op met de hockey-, voetbal-, tennis- en zwemclubs bij jou in de buurt en vraag of ze bij opzegging van een jeugdlid de mogelijkheid van roeien op jouw club willen noemen. De locaties van deze sportclubs vind je in de interactieve wervingskaart (zie onderstaand). Iedereen wil toch dat jeugd blijft sporten? Maak een flyer en een landingpage per club waar je een afspraak mee maakt. Daar leg je uit waarom roeien leuk is voor oud <naam sport> van <naam club> spelers.

Waarom zijn junioren gaan roeien?

Roeien is een onbekende sport. Toch zijn de junioren op onze loodsen terecht gekomen. Het blijkt dat persoonlijke aanbeveling uit gezin of van bekenden de belangrijkste redenen zijn. Daar kan je op jouw club actief op inzetten.

TIP: Laat jouw seniorenleden overal vertellen hoe leuk het juniorenroeien op jouw club is. En help ze daarbij met online content om te laten zien, naar te verwijzen of te delen op de socials.

Hoe kun je meer vrienden laten roeien?

In die enquête hebben we gevraagd naar hoe we meer kids uit kunnen laten roeien. Het antwoord is: meer bekendheid van de sport, via vrienden en klasgenoten of via een open dag. Dat blijkt uit waarom zij zelf zijn gaan roeien en uit de suggesties die zij doen om méér vrienden te laten roeien. Meer bekendheid kan via (dure) marketing campagnes via de KNRB maar een zekere stroom van bezoekertjes op jouw club is het doel én geeft je de kans om een vervolgtraject of misschien wel een proeflidmaatschap te verkopen.

TIP: Organiseer open dagen / mee-train middagen / schoolroeiclinics en -wedstrijden, doe mee met de Koningsspelen en betrek jouw eigen junioren bij de planning en uitvoering daarvan.

Leeftijdsopbouw van een juniorenafdeling

Werven van junioren doe je natuurlijk niet alleen als “we te weinig hebben”. Kijkend naar de leeftijdsopbouw van een bestaande algemene vereniging dan valt het volgende op voor het komend jaar:

  • volgend jaar zijn de 2+5=7 18-jarigen weg
  • geen meisjes 16
  • goede samenstelling in de 15-16 groep en <= 14 groep maar lage aantallen.

Dus werven doe je nú met een blik op de toekomst. Dat is nodig als we het hebben over méér junioren maar ook voor de leeftijdsopbouw bij jouw club. Met de uitstroom van de 18 jarigen en wat natuurlijk verloop moet deze club dit jaar ongeveer 11 nieuwe junioren werven om achteruitgang te voorkomen.

TIP: Organiseer elk jaar wervings-evenementen en zorg voor een stabiele instroom van nieuwe junioren

TIP: Deze club heeft 39 junioren. Zelfs met dat aantal is een evenwichtige leeftijdsopbouw een aandachtspunt. Voor een leuke dynamiek in de groep en het gevoel dat je als roeier geen uitzondering bent wordt 40 junioren per vereniging als ondergrens van de kritische massa aangehouden.

Wat is aantrekkelijk aan roeien?

De junioren gaven on de enquête van december 2020 duidelijk aan wat zij aantrekkelijke aspecten vinden van de roeisport. Hier onder staan de meest genoemde antwoorden. Leuk om te zien dat ongeacht op welk niveau zij trainen de antwoorden redelijk overeen komen. Het “buiten op het water sporten wordt het meest genoemd. “gezellig”+”leuk” staan samen op de tweede plek. De fysieke component is niet alleen voorbehouden aan wedstrijdroeiers.

TIP: “verbetering” is niet onbelangrijk maar komt ná buiten op het water, leuk+gezellig en fysiek. Zorg ervoor dat die elementen ook in die volgorde terugkomen bij de opvang en begeleiding van junioren en dat daarvoor ruimte is op jouw club.

Interactieve wervingskaart

We hebben onderzoek gedaan naar het aantal junioren in de omgeving van roeiverenigingen. De conclusie luidt dat: binnen 8 kilometer fietsen van alle algemene verenigingen wonen 324.600 voortgezet onderwijs leerlingen t/m klas 3. Zullen we gewoon 1% daarvan laten roeien? Dan is de leeftijd 12-14 geregeld en komen de 15-18 jarigen en de 10+-ers vanzelf.

TIP: We weten overigens ook alle adressen van de basisscholen, middelbare scholen (schoolroeien), voetbal- hockey en tennisclubs plus de supermarkten (flyer/poster) in de buurt van jouw club. Die informatie heeft de KNRB in een interactieve kaart met instructievideo beschikbaar gemaakt.

Webinar drieluik

Van analyse en inzicht naar meer praktische tips en tricks: We hebben een drieluik opgenomen om handvatten te geven over het hoe. Dit drieluik bevat de volgende thema’s:

  • Op welke manier kun je junioren werven?
  • Hoe organiseer je de perfecte open dag?
  • Hoe behoud je junioren? Bijvoorbeeld na een open dag?

Alle delen staan op een playlist van het KNRB youtube kanaal, maar als start bevelen we aan te beginnen met: ‘Op welke manier kun je junioren werven?’

Contact

Juniorencommissie

De juniorencommissie begeleidt en ondersteund verenigingen en wedstrijden met het juniorenroeien en bestaat uit verschillende subcommissies met ieder een specialisme

KNRB sportparticipatie

Het juniorenroeien valt onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris sportontwikeling.