Junioren vinden en bereiken
Meer junioren op je vereniging begint natuurlijk bij werving van nieuwe sporters die nog niet roeien. Bekendheid van de sport en van jouw vereniging bij kinderen is een belangrijke eerste stap. Hieronder geven we je inzicht en handvaten om hier lokaal bij jullie in de buurt mee aan de slag te gaan.
Om werving succesvol te maken heeft de Juniorencommissie o.a. de volgende dingen gedaan:
- De nodige cijfers in kaart gebracht
- Nieuwe hulpmiddelen om junioren te bereiken ontwikkeld
- Informatie beschikbaar gesteld over het organiseren van een succesvolle open dag op jouw vereniging
- Praktische tips en tools over hoe je de belangstelling om kan zetten in een (proef)lidmaatschap
De eerste stappen naar een nieuw juniorlid op je vereniging. Laat dit de opstap zijn naar meer.
Inzichten en tips
Welke leeftijd begint een junior met roeien?
Uit de enquête onder junioren die al roeien, gehouden in december 2020, blijkt dat de meesten zijn begonnen met roeien op 12-15-jarigen leeftijd. Over het algemeen wordt bij de meeste verenigingen in Nederland 10 jaar als minimum instroom leeftijd gehanteerd. Hoe jonger, hoe langer te ze lid zijn en hoe groter de kans is dat ze vriendjes of vriendinnen inspireren om ook te komen roeien.
TIP: Beter dan leeftijd als criterium is het ‘Efteling-principe’: lang genoeg voor de achtbaan? Dan mag je meedoen. Een ander gehoord criterium: aanwezigheid van een afstandsbediening (als het kind adequaat reageert op aanwijzingen dan kan je meedoen, anders is het weinig zinvol en mogelijk zelfs gevaarlijk).
Hoe zijn junioren bekend geworden met roeien?
Roeien is een vrij onbekende sport in Nederland. Toch zijn de junioren die nu roeien op onze loodsen terechtgekomen. Uit de enquête bleek dat persoonlijke aanbeveling van familie, vrienden of bekenden als de belangrijkste redenen werd genoemd. Persoonlijke aanbeveling blijkt dus een goede manier om nieuwe junioren aan te trekken. Hier kan je op jouw vereniging actief op inzetten.
TIP: Laat jouw seniorenleden overal vertellen hoe leuk het bij junioren en het roeien op jouw vereniging is. En help ze daarbij met online content met veel foto’s om te laten zien, naar te verwijzen of te delen op de socials.
Wat vinden junioren aantrekkelijk aan roeien?
De junioren gaven in de enquête duidelijk aan wat zij aantrekkelijke aspecten vinden van de roeisport. Leuk om te zien dat ongeacht op welk niveau zij trainen de antwoorden redelijk overeenkomen.
De volgende antwoorden werden het meest benoemd (van hoog naar laag):
1. Buiten op het water sporten
2. Gezellig en leuk
3. Fysiek bezig zijn
De fysieke component is dus niet alleen voorbehouden aan wedstrijdroeiers! Bewegen, plezier en competitie op je eigen niveau gaan dus hand in hand bij junioren.
TIP: “Verbetering in de sport” is niet onbelangrijk maar komt ná buiten op het water, leuk en gezellig en fysiek. Zorg ervoor dat de benoemde elementen ook in die volgorde terugkomen bij de werving, de opvang en begeleiding van junioren en dat daarvoor ruimte is op jouw verenging.
Welke sporten doen junioren voordat ze gaan roeien?
In de eerdergenoemde enquête is ook gevraagd naar welke sport er werd gedaan voordat de overstap naar het roeien werd gemaakt. Vrijwel alle junioren gaven een andere sport op. De meest genoemde antwoorden waren: hockey, voetbal, tennis en zwemmen. We kunnen dus zeggen dat roeien aantrekkelijker is voor junioren die daar zijn uitgestroomd.
TIP: Neem contact op met de hockey-, voetbal-, tennis- en zwemclubs bij jou in de buurt en vraag of ze bij opzegging van een jeugdlid de mogelijkheid van roeien op jouw vereniging willen noemen.
De locaties van deze sportclubs vind je in de interactieve wervingskaart (zie onderstaand). Iedereen wil toch dat jeugd blijft sporten? Maak een flyer en een landingpage per club waar je een afspraak mee maakt. Daar leg je uit waarom roeien leuk is voor oud <naam sport> van <naam club> spelers.
Waar richt je de werving van junioren op?
Van álle junioren in Nederland die jonger waren dan 15 jaar blijkt dat de meesten zijn begonnen met roeien toen ze 11 of 12 jaar oud waren. In combinatie met het resultaat uit de enquête, zoals eerder genoemd, is de 11-12-jarige leeftijd de ideale doelgroep voor werving van nieuwe juniorleden.
TIP: Richt je bij werving op de doelgroep 10-14-jarigen. Concreet is dat dus de laatste twee groepen van de basisschool en eerste twee klassen middelbare school. Een leeftijd waarop ook veel verandering is in de omgeving van de pubers en ze dus open staan voor wisselen van sport.
Hoe kun je meer vrienden laten roeien?
In de enquête is uiteraard ook gevraagd naar suggesties hoe we meer kids kunnen laten kennismaken met roeien. Je huidige junioren weten als geen ander hoe zij leeftijdsgenoten, vrienden of vriendinnen kunnen betrekken. Het antwoord is: meer bekendheid van de sport, via vrienden en klasgenoten of via een open dag.
Dat blijkt uit waarom zij zelf zijn gaan roeien en uit de suggesties die zij doen om méér vrienden te laten roeien. Meer bekendheid kan via (dure) marketingcampagnes via de KNRB, maar een zekere stroom van bezoekertjes op jouw vereniging is het doel én geeft je de kans om een vervolgtraject of misschien wel een proeflidmaatschap aan te bieden.
TIP: Organiseer open dagen, meetrain middagen of schoolroeiclinics en -wedstrijden. Ook kan je bijvoorbeeld meedoen met de Koningsspelen (voor de 10-12 jarige, de laatste twee jaar van de basisschool). Betrek bij het plannen en uitvoeren jouw eigen junioren, dit blijkt een groot succes.
Maar ook; nodig junioren uit zonder verplichtingen. Maak de trainingstijden van junioren duidelijk en nodig ze uit te komen kijken tijdens het vaste junioren moment.
Leeftijdsopbouw van een juniorenafdeling
Werven van junioren doe je natuurlijk niet alleen op het moment “als we te weinig hebben”.
Hierbij een voorbeeld over de leeftijdsopbouw van een bestaande algemene vereniging:
Deze vereniging heeft 39 junioren. Zelfs met dat aantal is een evenwichtige leeftijdsopbouw een aandachtspunt, want:
- volgend jaar zijn de twee jongens en vijf meisjes uit de 18 groep = 7 totaal aan 18-jarigen weg
- geen meisjes in de groep 16
- goede samenstelling in de 15-16 groep en <= 14 groep maar lage aantallen.
Daarbij geldt ook dat voor een leuke dynamiek in de groep, plezier is belangrijke drijfveer om te sporten en het gevoel dat je als roeier geen uitzondering bent wordt het streven naar 40 junioren per vereniging als ondergrens van de kritische massa aangehouden.
Dus werven doe je nú met een blik op de toekomst. Idealiter van onderaf dus < 14-jarige, Dat is nodig als we het hebben over méér junioren maar ook voor de leeftijdsopbouw bij jouw verenging. Met de uitstroom van de 18-jarige en wat natuurlijk verloop moet deze club dit jaar ongeveer 11 nieuwe junioren werven om achteruitgang te voorkomen.
TIP: Organiseer elk jaar op vaste momenten wervings-evenementen en zorg voor een stabiele instroom van nieuwe junioren vanaf onderaf.
Interactieve wervingskaart
We hebben onderzoek gedaan naar het aantal potentiële junioren in de omgeving van roeiverenigingen in Nederland. De conclusie luidt als volgt: binnen 8 kilometer fietsen van alle algemene verenigingen wonen 324.600 voortgezet onderwijs leerlingen t/m klas 3. Dat zijn dus allemaal potentiële junioren voor de roeisport.
De Juniorencommissie streeft er samen met de verenigingen naar om 1% daarvan te laten roeien. Wanneer de instroom van 12-14-jarigen loopt, komen de 15-18-jarigen en 10+ ers vanzelf mee de komende jaren.
TIP: We weten overigens ook alle adressen van de basisscholen, middelbare scholen (schoolroeien), voetbal- hockey en tennisclubs plus de supermarkten (flyer/poster) in de buurt van jouw verenging.
Die informatie heeft de KNRB in een interactieve kaart met instructievideo beschikbaar gemaakt.
Leren van andere: bekijk de Webinars van KNRB
Van analyse en inzicht naar meer praktische tips en tricks. In het drieluik aan Webinars geven we verenigingen en professionals het woord. Deze delen alle concrete handvatten voor het groeien en behouden van junioren. Het drieluik aan Webinars bevat de volgende thema’s:
- Op welke manier kun je junioren werven?
- Hoe organiseer je de perfecte open dag?
- Hoe behoud je junioren? Bijvoorbeeld na een open dag?
Alle delen staan op een playlist van het KNRB Youtube kanaal, maar als start bevelen we aan te beginnen met: ‘Op welke manier kun je junioren werven?’
Meld je aan voor de junioren nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van junioren? En als eerste weten welke evenementen op gebied van junioren er gepland staan? Meld je dan aan voor onze maandelijkse junioren nieuwsbrief.
Contact
Juniorencommissie
De juniorencommissie begeleidt en ondersteund verenigingen en wedstrijden met het juniorenroeien en bestaat uit verschillende subcommissies met ieder een specialisme
KNRB sportparticipatie
Het juniorenroeien valt onder KNRB sportparticipatie.
De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris sportontwikeling.
Volg TeamNL Roeien op weg naar Parijs
Een uniek kijkje achter de schermen.
Klik hier