roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Zomerse glorie tijdens Katwijk Coastal 2023

Op zaterdag 9 september ging Katwijk Coastal alweer voor de derde keer van start. Met Watersport Vereniging Skuytevaert in Katwijk als gastheer en medeorganisatoren RV Rijnland en LR&ZV Die Leythe werd er een fijne klassementswedstrijd georganiseerd.

Het weer was ronduit prachtig, hoewel er nauwelijks wind was en er geen spectaculaire brandinggolven te bekennen waren, leek de zee meer op een kalm meer. Toch zijn er zelfs op een serene dag altijd onvoorspelbare stromingen die roeiers kunnen uitdagen bij het ronden van sommige boeien. Bij het palaver bleef dan ook de uitleg over getijden en stromingen van onschatbare waarde.

Orca domineert in alle heats

27 ploegen gingen de strijd aan, verdeeld over drie heats. Elf teams streden in het Dames 4* veld om de overwinning, waarbij Orca 1 met overtuiging de klassementsleiders KNZ&RV/Okeanos en KNZ&RV 1 versloeg met een ruime minuut voorsprong. In het Heren 4* veld, met zeven teams in de race, liet Orca/KNZ&RV zien waarom ze derde waren in het klassement, met een indrukwekkende overwinning. Klassementsleider Laak/DDS eindigde op de vierde plaats. Tot slot verschenen negen teams aan de start in het Mix 4* veld, en KNZ&RV/Orca, de klassementsleider, bevestigde hun positie met glans, gevolgd door Orca 2. Kortom, het was een Orcafeestje waarbij er drie keer het clublied uit volle borst werd gezongen.

In de sociĆ«teit van Skuytevaert werden op deze hete dag verfrissende drankjes aangeboden om iedereen gehydrateerd te houden. Tijdens de derde heat, toen de zon op zijn hoogst stond en de wind afwezig was, werd op verzoek van de roeiers en na overleg met een arts besloten de laatste heat iets in te korten om oververhitting te voorkomen. Bij de eerste Beach Sprint voor de jeugd brak er al snel een riem, dus de deelnemers besloten wijselijk om vroegtijdig te stoppen. AVE had 2 skiffs en 2 Tweetjes meegebracht, en met zo’n gladde zee was het heerlijk om deze boten voor het eerst uit te proberen.

Onvergetelijke zomerse dag

Al met al was de sfeer geweldig. Roeiers hielpen elkaar met opvangen van de boten en botenwissels: zoals het hoort op een sportief evenement. Via Sportvolgen werden de wedstrijden op zee gevolgd worden en na afloop van de Endurance races werden de winnende races van de wereldkampioenschappen in Belgrado bekeken. Na afloop werd er gebakken vis geserveerd voor alle deelnemers, vrijwilligers en kamprechters, een welverdiende traktatie. Veel mensen bleven nog lang op het strand om te genieten van de zonsondergang en het geluid van de zee. Het was een onvergetelijke dag!

Bekijk hier meer foto’s en alle uitslagen.